Паління викликає сильнішу залежність, ніж наркотики  - експерти

Паління викликає сильнішу залежність, ніж наркотики - експерти

Укрінформ
В Україні в середньому 85 тисяч людей щороку помирають від хвороб, викликаних палінням. 

Такі дані оприлюднив генеральний директор ДУ «Центр громадського здоров'я МОЗ України» Володимир Курпіта, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В Україні палить 7,2 млн людей. Щоденними курцями є 35,9% чоловіків та 7% жінок. Це не просто звичка чи хвороба. Залежність від тютюнопаління більша, ніж від алкоголю та наркотиків. Вживання тютюну навіть здатне викликати психічні і поведінкові розлади», - зауважив Курпіта. 

Як зазначає експерт, про велику тютюнову залежність свідчить те, що людина курить у перші 30 хв після пробудження. Він зауважує, що електронні сигарети не допомагають пережити синдром відміни цигарок. 

Для позбавлення від тютюнозалежності фахівці ВООЗ, Центру громадського здоров'я МОЗ України та експерти на прес-конференції презентували професійний сервіс із надання допомоги у відмові від паління.

«Сервіс конфіденційний та безкоштовний. За рік послугами веб-сайту скористалися 13,5 тисяч клієнтів: 55% жінок та 45% чоловіків. За даними досліджень, серед українців лише 1,2% тих, хто намагається кинути курити, досягають успіху. Це мало, тому ми сподіваємося, що наш сервіс допоможе у цьому», - розповіла координатор проектів ГО «Життя» Катерина Римаренко. 

Як зазначив головний лікар Київського міського центру здоров'я Отто Стойка, одним з інструментів пропагування відмови від паління в Україні могло б стати зазначення на пачках цигарок номеру гарячої лінії для тих, хто хоче кинути палити. 

Читайте також: МОЗ руйнує міфи: після інсульту можна пити каву

«У Канаді, коли запровадили написи на пачках цигарок, кількість курців зменшилася удвічі. Ми закликаємо людей кинути палити у будь-якому віці», - зазначив Стойка. 

За його словами, куріння провокує розвиток понад 25 хвороб, найчастіше серцево-судинних, онкологічних, ускладнює перебіг основних захворювань. 

Експерти зазначають, що курці за допомогою паління намагаються впоратися із власними емоціями, побороти стрес та тривожність. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-