Рада ухвалила закон про збереження пам’яток зі списку ЮНЕСКО

Рада ухвалила закон про збереження пам’яток зі списку ЮНЕСКО

Укрінформ
Верховна Рада внесла зміни до закону "Про охорону культурної спадщини» (щодо збереження пам'яток культурної спадщини, внесених до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО").

За ухвалення відповідного законопроекту № 1553 в цілому проголосували 232 депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Метою закону є забезпечення збереження пам’яток культурної спадщини, внесених до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, шляхом визначення поняття пам’яток всесвітньої спадщини, їх буферних зон, визначення порядку встановлення режиму їх використання, визначення компетенції органів управління такими пам’ятками та їх наглядових рад, встановленням інших особливостей щодо управління та збереження таких пам’яток.

Так, у статті 373 "Управління об’єктом всесвітньої спадщини» йдеться про новий орган – «орган управління, утворений або визначений центральним органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини, в порядку, встановленому Кабінетом міністрів України".

Статтею 374 ухваленого закону передбачається визначити повноваження цього органу, а саме – здійснення нагляду за виконанням будь-яких робіт на об’єкті всесвітньої спадщини, його території, в буферній зоні та інформування центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини, про загрозу видатній універсальній цінності об’єкта всесвітньої спадщини в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони культурної спадщини; здійснення моніторингу виконання рішень Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, надання відповідних висновків до науково-проектної документації робіт з консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, ремонту та пристосування, а також до містобудівних, архітектурних та ландшафтних перетворень, меліоративних, шляхових, земляних робіт на об’єкті всесвітньої спадщини, його території, в буферній зоні щодо впливу таких робіт на видатну універсальну цінність об’єкта всесвітньої спадщини тощо.

Читайте також: Поліція відкрила справу через знищення Ханського палацу в окупованому Криму

Голова Комітету ВР з питань культури та духовності Микола Княжицький наголосив, що згідно з законом може бути один орган управління на декілька пам’яток або на одну. "Все залежатиме від того, наскільки він буде справлялися зі своїми обов’язками", - зазначив Княжицький.

Законом з метою забезпечення збереження видатної універсальної цінності об’єктів всесвітньої спадщини визначено, що навколо них встановлюються буферні зони, про затвердження яких центральний орган виконавчої влади має інформувати Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Межі та режими використання буферних зон об’єктів всесвітньої спадщини визначаються відповідною науково-проектною документацією і затверджуються центральним органом виконавчої влади.

Як повідомлялося, документальна спадщина, пов'язана з аварією на Чорнобильській АЕС, включена до Міжнародного реєстру програми ЮНЕСКО "Пам'ять світу".

Сертифікат про включення української номінації до документальної спадщини світу 5 червня вручив голові Державної архівної служби України Тетяні Барановій посол з особливих доручень МЗС, заступник голови Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Сергій Рева.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-