"Оголений" скандал та 60 тисяч глядачів: як пройшов фестиваль Porto Franko

Укрінформ
В Івано-Франківську завершився п’ятиденний міжнародний фестиваль актуального мистецтва Porto Franko.

Організатори задоволені, навіть попри приїзд поліції під час виступу оголених артистів гурту «Хамерман Знищує Віруси», яких звинуватили в хуліганстві. Що не кажи, а це теж піар!

Про підсумки фестивалю кореспондент Укрінформу говорив телефоном із прес-секретарем Porto Franko Юлією Острогляд.

«Упродовж п’яти днів наші мистецькі акції відвідали понад 60 тисяч людей, про них написали майже всі ЗМІ України. І це - не враховуючи мистецьких інтервенцій у місті», - зазначила Юлія Острогляд.

Найбільше людей, близько 8 тисяч, за її словами взяли участь у відкритті фестивалю і побачили неймовірну оперу «Аерофонія», де головним інструментом був літак Мі-8.

«Наша програма актуального мистецтва нічого поганого не містить. На критику ми реагуємо спокійно. Звичайно, нам важливо, аби ця критика була критичною, а не емоційною, що ми спостерігаємо», - говорить керівник піар-відділу фестивалю Ірина Плехова.

Вона підтвердила, що після виступу гурту «Хамерман Знищує Віруси», артисти якого вийшли на сцену з китайським хором Дін-Дон в оголеному вигляді, організаторів фестивалю Porto Franko викликали в поліцію. Утім, поки, каже, немає підтвердження про відкриття кримінального провадження.

Натомість у Секторі комунікацій ГУ НП в Івано-Франківській області Укрінформу підтвердили, що гурт «Хамерман Знищує Віруси» звинувачують у хуліганстві.

Кримінальне провадження на артистів фестивалю програмний директор Porto Franko Андрій Кошман називає прецедентом на всеукраїнському рівні.

«Якщо ми як організатори це пропустимо поза увагою, то на наступних фестивалях, і не лише Porto Franko це стане практикою для впливу на митців. А митці мають залишатися вільними», - говорить Андрій Кошман.

Загалом програмний директор називає критику фестивалю «спекуляцією на темі боротьби за електорат, який позитивно сприймає меседжі нападу на сучасне мистецтво». Каже, комусь мистецтво може подобатись, комусь ні, але це не виключає того факту, що воно може існувати. Відтак, щодо формування програми для наступного фестивалю Porto Franko, Андрій Кошман однозначно стверджує: слово залишиться за його організаторами.

«До наступного року ще треба дожити. З приводу формування програми будь-якого фестивалю, переконаний, ми можемо радитися з громадськістю або ж партнерами. Утім, слово таки залишається за організаторами фестивалю, адже вони відповідають за якість контенту. Якщо дослухатися до кожного, ми можемо отримати безликий концерт, яких повно в Україні. А нам треба рухатись уперед. Мета фестивалю – виростити таке покоління, яке буде відкрите до всього нового, але якісного і зможе відрізняти якісне мистецтво від профанації».

Читайте також: Мер Івано-Франківська хоче освятити Палац Потоцьких після фестивалю Porto Franko

Нагадаємо, 15 червня після виступу гурту «Хамерман Знищує Віруси» мер Івано-Франківська Руслан Марцінків доручив своїм підлеглим освятити територію палацу Потоцьких, де вони вийшли в оголеному вигляді разом із китайським хором Дін-Дон. Тоді мер зазначив, що «місто проти таких заходів».

Porto Franko – міжнародний фестиваль актуального мистецтва, мета якого – створення та репрезентація унікальних перформансів, що вступають у діалог із місцевою публікою та унікальними архітектурними локаціями. В Івано-Франківську фестиваль тривав п’ять днів, з 13 до 17 червня, і запропонував глядачам близько сотні акцій у дитячій, візуальній, музичній та театральній програмах. Для їх створення до Івано-Франківська приїхали близько 270 артистів з України, Польщі, Австрії, Німеччини, США, Франції, Бельгії, Голландії та Литви.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-