Арт-директор Porto Franko розповів про репетиції з літаком

Арт-директор Porto Franko розповів про репетиції з літаком

Укрінформ
В Івано-Франківську завтра, 14 червня, відбудеться опера «Аерофонія», яка офіційно відкриє міжнародний фестиваль актуального мистецтва Porto Franko. Літак Ан-2 у цій опері видасть кілька нот і на це піде 250 л палива.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів арт-директор фестивалю Porto Franko Ілля Разумейко.

«Працювати з літаком Ан-2 цікаво. Ми робили дві репетиції на косівському аеродромі. На одну репетицію треба 100 л бензину. Це було для нас досить накладно. Ми його тестували з різною електронікою. Завтра можна буде це почути. Завтра на саундчек (процес налаштування звукової апаратури – авт.) піде понад 250 л палива. У літака є різні види шумів. Є чітка нота, яку ми вимірювали, від до–дієз субконтроктави до мі малої октави», - стверджує Ілля Разумейко.

Організатори фесту зазначають, що український літак Ан-2 стане центральним музичним інструментом. На його фоні артисти NOVA OPERA створять постдраматичну оперу, поєднавши сонорику авіа-турбіни з грегоріанським хоралом, монгольскими колисковими та тріп-хоповими ритмами.

Наразі у середмісті Івано-Франківська стоять вісім гелікоптерів. З них чотири стоять на площі Шептицького, де грає музика Карлхайнца Штокхаузена. Так організатори Porto Franko намагались поєднати три епохи: бароко, яке уособлює архітектурний ансамбль будівель, радянську добу, на яку вказують знищені гелікоптери, та сучасність, яку втілено у звукове обладнання. Ще один Мі-8 стоїть біля облмуздрамтеатру, маленький літак «приземлився» на площі перед Бастіоном і два літаки – біля Палацу Потоцьких. Один з них передбачений для дитячих розваг, а тому яскраво розмальований.

Читайте також: У Франківську стартує міжнародний фестиваль Porto Franko

За словами Іллі Разумейка, до Івано-Франківська на фестиваль приїхали близько 270 артистів з України, Польщі, Австрії, Німеччини, США, Франції, Бельгії, Нідерландів та Литви. Актори з Києва, Львова, Харкова вже придбали квитки на всі заходи фестивалю в Івано-Франківську.

«Вранці у нас починається дитяча програма і завершується дискотекою з ді-джеями. Між ними є акції інтелектуальні, складні з сучасною музикою, є прості, є класичний театр, рок-сцена. Тобто на будь-який вік кожен може собі знайти заходи до вподоби. Є візуальне мистецтво, театр, кіно», - зазначає Разумейко.

Porto Franko – це міжнародний фестиваль актуального мистецтва, мета якого – створення та репрезентація унікальних перформансів, що вступають у діалог із місцевою публікою та унікальними архітектурними локаціями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-