У Франківську стартує міжнародний фестиваль Porto Franko

У Франківську стартує міжнародний фестиваль Porto Franko

Укрінформ
В Івано-Франківську стартує п’ятиденний міжнародний фестиваль актуального мистецтва Porto Franko.

Про це йдеться у програмі фестивалю Porto Franko.

Як зазначили кореспонденту Укрінформу у прес-службі фестивалю, музика Штокхаузена звучатиме на площі Шептицького усі п’ять днів фестивалю з 10 до 21 години. Сьогодні можна буде почути переосмислення твору Штокхаузена з чотирьох гелікоптерів.

«Замість чотирьох гелікоптерів, що літають з музикантами за складною партитурою – чотири напіврозкладених скелети військових радянських повітряних машин. Замість динамічної поліфонії струнного квартету та шуму гвинтів – фрагменти препарованого (modified) голосу самого Штокгаузена. Замість високотехнологічності – поетика смерті та повільного руйнування», - повідомляють організатори фестивалю.

Перформанс у рамках фестивалю Porto Franko-2018 в Івано-Франківську / Фото: Юрій Рильчук, Укрінформ

Ще однією родзинкою сьогоднішньої програми фестивалю стане балет «Oh, Magic» австрійського хореографа Сімона Маєра, який покажуть о 18 годині на сцені облмуздрамтеатру.

«Oh, Magic» – це перфоменс за участю роботів і виконавців. Об’єднані на сцені у магічний танок, вони створюють новий простір для мистецьких форм і технологічних рішень. Це світ, який втратив чітку межу між футуристичною фантазією та щоденним побутовим ритуалом. Сучасні технології, вписані у простір прадавніх шаманських обрядів, у природу народних культів, дозволяють виконавцям не обмежувати себе в музичних і хореографічних експериментах. Адже «Oh, Magic» – це взаємодія мистецтва і технологій без упереджень», - стверджують організатори.

Фестивальний день Porto Franko о 23 годині завершить письменник Юрій Андрухович зі своїми «казками для дорослих». Автор зачитає історії з роману «Коханці юстиції» у супроводі гурту «Сон Сови».

«Параісторичний роман Юрія Андруховича «Коханці Юстиції» об’єднує вісім з половиною «майже казок для дорослих» з різних історичних епох в той самий неповторний галицький печворк», - стверджують організатори фестивалю.

Porto Franko – це міжнародний фестиваль актуального мистецтва, мета якого – створення та репрезентація унікальних перформансів, що вступають у діалог із місцевою публікою та унікальними архітектурними локаціями. Офіційно фестиваль відкриють 14 червня на стадіоні «Рух». Тоді обіцяють презентувати футуристичну оперу «Аерофонія», в якій зазвучить український літак «Ан-2». Напередодні його у супроводі автокарнавалу привезли з міста Косів.

Читайте також: Цього тижня на Буковині стартує кінофестиваль "Миколайчук-фест"

Карлгайнц Штокгаузен - німецький композитор, диригент, музичний теоретик, один з лідерів музичного авангардизму. Для Штокгаузена музика - це віддзеркалення, насамперед, будови Всесвіту, а не людських переживань та емоцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-