Молодий театр заслуговує звання Національного - художній керівник

Молодий театр заслуговує звання Національного - художній керівник

Укрінформ
Київський академічний Молодий театр, який нині відзначає своє 100-річчя, заслуговує на звання Національного як один з кращих театральних колективів України.

Про це заявив художній керівник театру Андрій Білоус на прес-конференції з нагоди ювілею, відповідаючи на запитання журналістів, повідомляє кореспондент Укрінформу.  

"Київська міська рада в особі директора департаменту культури, її голови Володимира Кличка порушили питання про надання Молодому театру статусу Національного. Це питання на розгляді в Кабінеті міністрів. Якщо рішення уряду буде позитивним, то далі подання піде на розгляд Президента. Йому вирішувати, чи має право Молодий театр носити це почесне звання. Але ми переконані, що наша сьогоднішня робота і історія справді мають загальнонаціональне значення. Тому Молодий театр має право претендувати на це звання", - підкреслив Білоус.  

Водночас він наголосив, що саме сьогодні в театрі святковий день.

"Рівно 100 років тому, саме в цей день 21 числа, було написано і опубліковано Статут Молодого театру. Це документ, якого до того часу не мав жоден український театр. І Молодий театр з цієї дати почав своє офіційно юридично закріплене існування, хоча на той час існував уже 2 роки", - сказав головний режисер.

За його словами, ця подія, саме заснування Молодого театру, носить загальнонаціональний характер і 100-річчя Молодого театру Леся Курбаса мав би святкувати кожен театр України, тому що саме з акторів і режисерів того Молодого театру почалася історія багатьох українських радянських театрів.

"Про Леся Курбаса, який очолював цей театр, і акторів, які працювали в ньому, ми будемо говорити в сьогоднішньому вечорі, присвяченому саме цій даті, саме заснуванню Молодого театру. Ми спробуємо показати не тільки історію, а й яким чином древо того Молодого театру проросло в сьогоденні, в театрі 2018 року", - повідомив Білоус.   

Білоус також зазначив, що на вечір запросили дуже багато гостей, і це буде вистава-спогад про ті часи, яка покаже дух того театру, відтворений за архівними документами і спогадами.

Читайте також: У Берліні з'явиться своє українське радіо

"Ми спробуємо показати, чим жили ті люди, як вони творили Молодий театр, які у них були пріоритети. А вже тоді, 100 років тому, їх пріоритетом була побудова національного, але саме європейського театру. Це буде цікавий перформенс, історичний екскурс в ті часи", - сказав режисер.

Він також додав, що є ідея показати цей вечір ще пару разів для театральної публіки, яка сьогодні не має змоги потрапити в театр, оскільки всі місця - по запрошеннях. 

"Багатьом нашим постійним глядачам було би цікаво подивитися цей вечір. Тому ми розпочнемо наш наступний сезон саме цим вечором і таким чином привітаємо всіх театралів з відкриттям 40-го театрального сезону", - зазначив Білоус.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-