Фільм

Фільм "Донбас" приголомшив реалістичністю глядачів у Каннах - RFI

Укрінформ
Фільм українського режисера Сергія Лозниці «Донбас», що відкрив програму 71 Каннського кінофестивалю «Особливий погляд», приголомшив глядачів своєю реалістичністю. 

Про це у відгуку про картину пише RFI

«Назва фільму «Донбас» – це назва регіону на сході України, окупованого різними угрупованнями. Війна між українською армією та російськомовними сепаратистами, підтримуваними російськими військами. Український режисер Сергій Лозниця вирішив спостерігати через об’єктив своєї камери за руйнівними подіями зсередини цього організованого терору», - пише про стрічку журналіст видання Зігфрід Форстер.

Щодо окремих епізодів та загального задуму картини журналіст наголошує, що «Донбас» - це тривожний фільм, який є своєрідною перевіркою співвідношення реальності та існуючих уявлень про події.

«На фронті солдати направляють журналістів шукати правди. Тим часом цивільне населення потерпає від протипіхотних мін та обстрілів. Жінки і діти залишаються у будинках без води, без електрики, змушені ховатися у підвалах, щоб уникнути обстрілів», - зазначається у статті.

«Війна триває, тому що Росія підтримує сепаратистський рух у фінансовому та військовому відношеннях. Мета Росії: не допустити перетворення України на незалежну державу», - пише журналіст.

Читайте також: У Каннах відкрили Український павільйон

Він зауважує, що «в умовах хаосу Лозниця використовує мистецтво кіно: повне занурення завдяки дуже довгій послідовності кадрів і відсутності традиційних ролей».

«У фільмі «Донбас» Лозниця блокує шлях до останніх надій та ілюзій щодо справедливості. Це нас заплутує настільки, що нарешті змушує нас визнати, що ми, ймовірно, ніколи не пізнаємо реальності», - підсумовує автор.

Як повідомлялося, у Каннах фільм представили Сергій Лозниця та українська творча група стрічки, у тому числі продюсер Денис Іванов, актори Наталя Бузько, Георгій Делієв, Вадим Дубовський, Сергій Сміян та Людмила Смородіна. Гостями прем'єри також стали віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко і перший секретар з питань культури Посольства України у Франції Ірена Карпа. 

Фото: Pyramide Distribution

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-