У Франції стартував 71-й Каннський кінофестиваль

У Франції стартував 71-й Каннський кінофестиваль

Укрінформ
Сьогодні ввечері у Каннах відкрився кінофестиваль, основною негласною темою лишається роль жінок в кіноіндустрії.

Про це йшлося на прес-конференції, присвяченій відкриттю кінофестивалю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Кіно завжди було в руках чоловіків. У майбутньому буде все більше і більше жінок-кінематографістів… Це не лише про Каннський кінофестиваль, який змінюється. Весь світ змінився", - сказала президент журі Кейт Бланшет.

"В конкурсі беруть участь кілька жінок, і вони там через їхню стать, вони там через якість своєї роботи, і ми будемо оцінювати їх як кінематографістів, як це й має бути", - сказала вона.

Раніше на адресу організаторів Каннського кінофестивалю звучали обвинувачення у тому, що через справу Харві Вайнштейна, також зізнання багатьох представниць кіноіндустрії про поширеність неприйнятної поведінки та сексуальних домагань з боку чоловіків у кіноіндустрії, у кіномистецтві стали в першу чергу брати до уваги стать, а не професійні якості. Свідченням цього критики називали більшу кількість жінок у складі журі Каннського кінофестивалю. 

До складу журі, окрім очільниці Кейт Бланшет увійшли французька актриса Леа Сейду, американська сценаристка Ава Дюверней, американська актриса Крістен Стюарт, співачка з Бурунді Хаджу Нін. Чоловічу «частину» в журі представляють канадський режисер Дені Вільньов, французький режисер Робер Гедигян, китайський актор Чен Чанг, російський режисер Андрій Звягінцев.

Австралійська акторка вказала на жіночу більшість у складі цьогорічного журі конкурсу, але при цьому переконана, що призи будуть розподілятися «не за гендерним паритетом, а за рівнем заслуг».

Читайте також: У Каннах відкрили Український павільйон

Слід відзначити, що проходженню по червоній доріжці суперечки про гендерну рівність не завадили.

Каннський кінофестиваль відкрився показом в театрі Люм'єр фільму іранського режисера Асгара Фархаді "Всі знають" із Пенелопою Крус і Хав'єром Бардемом у головних ролях.

Як відомо, у Каннах відкрили Український павільйон, де представлена загальна інформація про учасників, стан і досягнення українського кіноринку, професійні можливості для кіновиробництва та переваги копродукції з українськими партнерами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-