В Берліні презентували новий український фільм “Міф” про Василя Сліпака

В Берліні презентували новий український фільм “Міф” про Василя Сліпака

Фото
Укрінформ
Фільм «Міф», який оповідає історію життя та загибелі Василя Сліпака, оперного співака зі світовим іменем та унікальним голосом, який загинув на сході України, є стрічкою про любов, а не пропагандистським інструментом.

Таким його бачить один з режисерів Леонід Кантер, який представив свою роботу берлінській публіці в середу та поспілкувався с кореспондентом Укрінформу.

“Ми робили фільм про любов. У нас в фільмі немає зовсім ненависті. Він не є інструментом інформаційної війни. Цей фільм не змушує людей ненавидить іншу сторону, він спонукає любити свою”, - каже Кантер.

Частіше за все його запитують, окрім того, де можна подивитися фільм, про те, чи не даремно загинув Сліпак.

"Відповідь насправді залежить від кожного з нас: якщо ми будемо продовжувати брехати самим собі, якщо ми не присвятимо своє життя, щоби боротися за правду, то й справді Василь загинув невідомо за кого та невідомо за що. Але якщо ми не дозволимо вирубати українські ліси, якщо ми припинимо кидати недопалки собі під ноги, якщо ми ніколи більше не даватиме хабарів при вступі до університету, то Василь загинув недаремно", - пояснює Леонід філософію Василя та свою.

Він і сам був на війні добровольцем, а зараз вирішив воювати тою зброєю, якою володіє краще за все – камерою.

“Це зброя масового враження сердець”, - переконаний режисер.

Берлін став першою зупинкою в європейському турі фільму (не рахуючи окремий тур в Італії). Покази пройдуть ще в 4 містах ФРН. Потім Прага та 4 міста Польщі.

Але ще раніше, в листопаді – грудні минулого року, навіть до прокату в України (він відбувся 8-14 лютого) його показували в Канаді, США, коли фільм був не до кінця готовий. Відбулося майже 30 показів, команді це було дуже важливо, і прокат український відбувся “на хвилі американських відгуків”, - розповіла виконавчий продюсер стрічки Катерина Мізіна.

Також до прокату картину провезли містами України. І на Батьківщині, і за кордоном її сприймають дуже добре, натхненно.

“Дуже важко когось вразити сьогодні війною, люди втомилися переживати, але цей фільм відрізняється любов'ю, він лишає дуже світлий смуток і багато надії”, - каже Мізіна.

Згоден з цим і один з глядачів перегляду, спеціальний уповноважений з питань України в МЗС Німеччини Посол Андреас Протман.

“Справляє дуже сильно враження. Мені здається, він торкається душі та ставить запитання, чи повинна людина докладати зусиль, що вона може зробити для своєї країни”, - ділиться він враженнями.

Дипломат переконаний, що Василь Сліпак зробив свій вибір і залишиться Міфом, але й цей фільм також створює міф навколо цього великого українського артиста. Протман вважає, що фільм треба показувати набагато більшій аудиторії, в Німеччині, у Франції, інших європейських країнах, щоби покращити розуміння ситуації в Україні.

Зараз творці фільму подали заявки у майже 60 міжнародних фестивалів, де є документальне кіно, і чекають на відповідь. Вони вважають, шо шанси у їх роботи добрі і згадують, як їх попередній фільм “Добровольці Божої Чоти” в Гданську виграв приз глядацьких симпатій, що було дуже дивно - в Польщі виграти приз глядацьких симпатій з фільмом про Правий сектор.

Читайте також: У Раді Європи показали фільм про війну в Україні

Показ фільму був організований мовою оригіналу з німецькими субтитрами. Благодійні внески, зібрані під час показу, будуть скеровані на підтримку популяризації фільму в Україні та світі. Захід організований за підтримки Українського кіноклубу в Берліні та посольства України в Німеччині.

Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-