Українські зірки класичної музики підкорили берлінську публіку

Українські зірки класичної музики підкорили берлінську публіку

Фото
Укрінформ
Славетні українські виконавці – піаніст Олексій Ботвінов, скрипалька Мирослава Которович та сопрано Ольга Микитенко – підкорили берлінську публіку виконанням творів Шумана, Рахманінова, Скорика, Сільвестрова і Франка.

Концерт зірок фестивалю «Odessa Classics», перший подiбний, відбувся в понеділок у Берлінській філармонії за ініціативи посла України у ФРН та його дружини з нагоди 100-річчя відновлення Української державності, повідомляє Укрінформ.

«Музика – міжнародна, інтернаціональна мова. Вона завжди сучасна, завжди актуальна», - поділилася емоціями з кореспондентом агентства після концерту Ольга Микитенко.

Заслужена артистка України співає багатьма мовами; німецьку любить, бо вже майже 10 років живе і працює в Німеччині (з 2008 р. Ольга є провідною солісткою ессенського «Aalto Theater»). На її переконання, текст важливий не так, як «емоція і обмін енергією, який відбувається під час виконання музичного твору». В українців, за її спостереженням, «дуже багато пристрастей і немає стриманості», а якщо стриманість і проявляється, то завжди «обрамлена в якісь дуже красиві фарби», а це досягає будь-якої душі – і німецькою, і французькою мовами.

Мирослава Которович також вважає, що німцям та європейцям в цілому цікава українська музика.

«Вони жваво реагують, з цікавістю слухають, відкривають для себе Україну через музику», - каже скрипалька.

За її спостереженнями, те, що Україна трохи відірвана від європейської музичної тенденції, можливо, навіть на користь, оскільки це цікаво для європейської публіки, дає їй «якусь свіжу струю». Которович називає «безцінною» можливість грати в залі, де щодня проходять топ-концерти, виступають кращі виконавці, побувати в цій аурі, спробувати свою скрипку, її звук. Вона вперше грала тут соло, але раніше вже виступала на сцені Берлінської філармонії у складі камерного ансамблю.

«Якщо Магомет не йде до гори, то гора йде до Магомета, якщо європейці поки ще не дуже їдуть в Одесу, то «Odessa Classics» прийшла в Європу», - сміється скрипалька. Вона зазначає, що подібний концерт учасників музичного фестивалю, який активно набирає обертів, вже відбувся у Берні, Берлін – друга зупинка.

Як розповів агентству президент фестивалю, піаніст зі світовим ім'ям Олексій Ботвінов, його організатори зараз займаються просуванням фестивалю в Європі, представляючи українських учасників минулих випусків. В програмі обов'язково звучить, крім європейської, і сучасна українська музика.

«Культурна дипломатія зараз як ніколи важлива», - підкреслює Ботвінов.

Про те, що «культура – найкраща мова дипломатії» говорять і спонсори. Віце-президент компанії «Контейнерний термінал Одеса Гамбурзького порту» Світлана Ярова повідомила, що з моменту утворення в 2001 році компанія активно залучена в усі культурні проекти України м.Одеси, вкладає кошти в розвиток міжнародних культурних відносин.

«Для нас дуже важливо показати і підтримати не тільки заходи, які проходять в нашому місті, показати велику німецьку культуру, але і в першу чергу підтримати Посольство України в Берліні, показати німцям, який колосальний розвиток йде в культурному обміні між нашими двома країнами. Ми вважаємо, що ми повинні допомагати людям знайомитися один з одним, відчувати один одного і через культуру пізнавати, які ми є насправді», - говорить Ярова.

Українські зірки на берлінській сцені

Посол України в Німеччині Андрій Мельник, звертаючись до численної аудиторії (понад 800 осіб), серед яких були члени німецького Бундестагу, держсекретарі міністерств, посли та члени дипкорпусу, активісти української громади в Німеччині та впливовi бізнесмени, подякував за їхню підтримку та солідарність. Посол особливо підкреслив значення ювілею 100-річчя відновлення Української державності для України сьогодні та готовність і надалі рішуче просуватися європейським шляхом реформ.

Четвертий міжнародний фестиваль класичної музики ODESSA CLASSICS відбудеться в Одесі з 1 по 10 червня.

Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-