Гостей Віденського балу в Києві пригостять устрицями і

Гостей Віденського балу в Києві пригостять устрицями і "українськими трюфелями"

Фоторепортаж
Укрінформ
На Віденському балу, який відбудеться в Колонній залі київської мерії в суботу, 21 квітня, гостей пригощатимуть делікатесами вітчизняного виробництва, зокрема й устрицями, і "українськими трюфелями" - зморшками.

"Ми вивчили культуру Віденських балів і, звичайно, включили в меню елементи традиційної австрійської кухні. Але оскільки ми в Україні, то хочемо продемонструвати можливості нашої кухні на основі унікальних вітчизняних продуктів", - розповів керівник F&B сatering company Юрій Коваленко.

Виробництвом цих продуктів, підкреслює він, у нашій країні в основному займаються ентузіасти-одинаки. Дуже важливо, що їх продукція буде представлена на такому урочистому заході, оскільки це послужить розвитку подібних виробництв і українських кулінарних традицій.

Більшу частину делікатесів пропонує Закарпаття, регіон, історично пов'язаний із батьківщиною Віденського балу - Австро-Угорщиною. Звідти до Києва привезуть, зокрема, весняні гриби зморшки та струмкову форель. Цю червонокнижну рибу розводять в умовах, максимально наближених до природних, облаштовуючи садки прямо в гірських річках. Поки що її смак знайомий небагатьом, значно ширше представлена форель райдужна. Але організатори балу впевнені, що цей якісний продукт ще здобуде заслужену популярність, а завдяки дбайливому розведенню риба не зникне з карпатських річок.

Що ж стосується зморшків, то гостям балу пощастило - ці гриби збирають тільки два тижні на рік, і саме у квітні. Їх Коваленко за тонкий смак назвав "українським трюфелем".

Із Закарпаття доставлять і оленину, і легке мускатне вино. Однак будуть представлені також і виробники з інших регіонів України.

Для закусок ресторатори переосмислили деякі класичні українські страви і продукти. Гостям запропонують канапе з "панським" салом, а також холодець із півня з хріном, але в несподіваному оформленні - у вигляді сердечок. "Австрійські нотки" вноситимуть бутерброди з австрійським шпеком і ліптовським сиром, а також обов'язкова на Віденському балу страва - гострий гуляш.

Також можна буде скуштувати морепродукти: мус із щучої і форелевої ікри, салат із рапанів і устриці.

"В Україні існує єдина устрична ферма. І вона недаремно називається "Устриці Скіфії" - мушлі цих молюсків учені знайшли при розкопках скіфських курганів. До речі, ще в 19 столітті Україна відправляла цей делікатес на експорт", - розповів керівник кейтерингу.

Рапани ж у наших морях з'явилися недавно - в 1947 році, коли в Чорне море перебазовували Тихоокеанський флот. Тоді на обшивці кораблів і потрапив у наші води цей молюск. Не маючи тут природного ворога, він широко розмножився, завдаючи шкоди місцевій фауні, - зате набув унікального ніжного смаку, збагативши українську кухню.

Взагалі, кожен продукт має свою цікаву історію, і учасники балу зможуть із нею ознайомитися.

"Звичайно, під час заходу гості більше захочуть насолоджуватися їжею, а не читати. Але в меню навпроти кожного блюда буде надрукований QR-код, так що всю інформацію і про продукти, і про їх виробників можна буде отримати пізніше на нашому сайті", - пояснив Коваленко.

Меню на дитячому балу, який відбудеться в неділю, 22 квітня, відрізнятиметься, але не кардинально. Частина закусок залишаться такими самими, щоб зберегти "австро-український" баланс. Але, наприклад, салати будуть менш гострими, замість дичини маленьким учасникам запропонують качину ніжку по-альпійськи, а для "перекусу" - міні-кіші та міні-бургери.

І, звичайно ж, ані дитячий, ні дорослий бал не обійдуться без десертів. Цього року відповідати за солодку частину свята організатори запросили з Ужгорода прославленого українського кондитера Валентина Штефаня. Спеціально для Віденського балу в Києві він створив особливий десерт під назвою "Єва".

Гостей Віденського балу в Києві пригостять устрицями і "українськими трюфелями" / Фото: Любімов Євген. Укринформ

"Він так називається тому, що зроблений у вигляді яблука. Таку форму десертів ми в Україні освоїли першими. Усередині ж буде шість видів солодкої начинки - ганаш, яблучний клафутін, хрусткий чіпс із фундука, ванільний мус, мигдалевий кекс і карамелізовані яблука", - зазначив Штефаньо.

Крім того, організатори приготували гостям сюрприз - прямо на їх очах на балу кондитер створить скульптуру з шоколаду. Штефаньо розповів, що на її створення піде чотири години і 15 кг білого і чорного шоколаду. Формою ж свого твору він збирається віддати данину поваги рідному краю - скульптура зображатиме сакуру, яка саме зараз цвіте на Закарпатті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-