У Києві на роковини Чорнобиля вперше покажуть фільм-постсимфонію

У Києві на роковини Чорнобиля вперше покажуть фільм-постсимфонію "Арка"

Укрінформ
У роковини Чорнобильської трагедії, 26 квітня, у Києві вперше покажуть фільм-постсимфонію "Арка".

Про це Укрінформу повідомила команда проекту.   

"Короткометражний фільм-постсимфонію "Арка", який  повністю знятий на території Чорнобильської зони відчуження і зібрав нагороди і номінації по всьому світу, вперше покажуть в Україні для широкої аудиторії в день річниці Чорнобильської аварії. 26 квітня відбудеться не просто прем'єра фільму "Арка" в Україні - на грандіозному концерті "Зона... Натхнення" на Поштовій площі вперше після зйомок фільму Микита Рубченко виконає постсимфонію "Арка" в супроводі оркестру НАОНІ. Також у концерті візьме участь група ONUKA, яка присвятила темі Чорнобилю кілька композицій", - йдеться у повідомленні. 

Як зазначається, зйомки проходили в жовтні-листопаді 2016 року під час будівництва захисної арки для зруйнованого 4 енергоблоку ЧАЕС - у безпосередній близькості від місця аварії, яка сталася в 1986 році. В основу фільму покладено історію хлопчика, який виріс у Прип'яті, музика, спеціально написана для фільму, і кадри кінохроніки.

Фільм "Арка" розповідає не стільки про трагедію, скільки про те, що у зони відчуження є майбутнє. Це спроба зафіксувати час, залишити свідоцтво грандіозності і неповторності моменту. 

Автор ідеї фільму і продюсер - Ірина Ніколаєнко. Музичний продюсер - відомий український рок-музикант, автор знаменитої рок-версії Гімну України - Микита Рубченко. У співавторстві з композитором Ярославом Мисиком вони написали саундтрек до фільму - постсимфонію "Арка". Її основою стали звуки кількох унікальних об'єктів Зони відчуження. Записали і виконали музику колектив Микити Рубченка і Український етно-симфонічний оркестр. За зйомку фільму відповідала команда на чолі з режисером Антоном Шатохіним та кліпмейкером Радиславом Лукиним. Виконавець головної ролі - Євген Сичов.

Арка, що дала назву фільму, - це найбільша мобільна наземна конструкція у світі з прольотом 257 метрів, заввишки 109 метрів (35-поверховий будинок), понад 160 метрів (півтора футбольних поля) завдовжки та вагою - понад 36 тисяч тонн. Арка є частиною складної інженерної захисної системи - Нового безпечного конфайнменту (НБК), який у листопаді 2016 року накрив застаріле "Укриття" над зруйнованим енергоблоком.

Унікальні акустичні властивості Арки й охолоджувальної споруди - градирні - враховувалися при створенні постсимфонії: швидкість акустичних відображень задала темп твору. Підготовка до зйомок фільму зайняла два місяці. Знятий він був лише за тиждень. На час зйомок фільму будівництво Арки не припинялося ні на хвилину. Через три тижні після їх закінчення Арка зайняла своє проектне положення. 150 осіб взяли участь у створенні фільму. Концертні кадри зняті безпосередньо під Аркою за 300 метрів від реактора.

Читайте також: Французька письменниця Галя Аккерман мріє створити інтерактивний Музей Чорнобиля

За півтора року фільм "Арка" отримав 5 перемог і 18 номінацій на міжнародних кінофестивалях Європи, Америки і Азії. Зокрема, "Арка" стала першим не італійським фільмом, який переміг на Visioni Corte Film Festival в Італії у номінації "Кращий музичний фільм".

До фільму ввійшли унікальні архівні кадри, частина з яких не знайома широкій аудиторії.

Частиною сценарію фільму стала історія Саші-сталкера (Олександр Сирота), який супроводжував групу на зйомках і знає Чорнобильську зону, як власний дім. У фільмі з'являється Прип'ятський лис Семен, який абсолютно не боїться людей, виходить до туристів і співробітників станції за їжею, побачити його можна в різних місцях зони відчуження, але найчастіше - біля їдальні ЧАЕС. У лиса є своя сторінка у Fаcebook. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-