Японія повернула Україні перший науковий фільм, що вважався втраченим

Японія повернула Україні перший науковий фільм, що вважався втраченим

Фото
Укрінформ
Національний центр Олександра Довженка викупив у Японії і повернув в Україну копію віднайденого в японському кіноархіві повнометражного наукового фільму "Людина і мавпа" (реж. Андрій Вінницький, 1930), що донедавна вважався втраченим.

Про це повідомляє Довженко-Центр.

"Позитивна 35 мм плівкова копія фільму відтепер зберігається у фільмосоховищі Довженко-Центру. "Людину і мавпу" було віднайдено в токійському National Film Center при Національному музеї сучасного мистецтва під час архівних пошуків і дослідження зв'язків ВУФКУ (Всеукраїнського фото кіноуправління – державної кінематографічної організації, яка діяла в період з 1922 по 1930 роки) із закордонною кінопрокатною системою", - ідеться в повідомленні.

В Довженко-Центрі зазначають, що низка українських фільмів кінця 1920-х - початку 1930-х років свого часу з успіхом демонструвалася на великих екранах Японії. Серед них - "Земля" та "Іван" Олександра Довженка, "Навесні" Михаїла Кауфмана та, як з’ясувалося у процесі пошуків, науковий фільм Андрія Вінницького "Людина і мавпа", що обійшов екрани десятків країн світу, у яких був наново озвучений.

У Японському національному кіноцентрі зберігся негатив із фільмом, який було атрибутовано саме як український, що уможливило його віднайдення. 35 мм чорно-білу позитивну копію для України коштом Довженко-Центру виготовила японська кінокопіювальна лабораторія IMAGICA West Corp. в м. Осака на плівці нового покоління.

Читайте також: Вийшов трейлер фільму "Таємний щоденник Симона Петлюри"

"Людина і мавпа" - культурфільм, що ілюструє теорію Дарвіна про еволюцію видів. Картина знімалася в Сухумі в 1930 році спеціально створеним для зйомки наукових і технічних фільмів об'єднанням "Техфільм" при кінотресті "Українфільм". Натурні зйомки проходили у Сухумському розплідникові мавп. До створення картини долучився відомий оператор Йосип Рона.

Тогочасна кінокритика згадує "Людину і мавпу" як один із найкращих зразків свого жанру.

Прем’єрний показ "Людини і мавпи" планується під час фестивалю німого кіно і сучасної музики "Німі Ночі" у липні 2018 року.

Фото: http://www.dovzhenkocentre.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-