Порошенко згадав Хвильового і

Порошенко згадав Хвильового і "Розстріляне відродження"

Укрінформ
"Розстріляне відродження" - це трагічна сторінка в історії української культури, яка назавжди залишиться символом звірств тоталітаризму.

Про це Президент Петро Порошенко написав у своєму Facebook з нагоди 124-річчя від дня народження українського письменника Миколи Хвильового, який належав до покоління "Розстріляного відродження". 

"Ліквідувати українців як націю – такою була мета радянського режиму. Селян знищували голодом, інтелігенцію – кулями. Когось ламали таборами, хтось не витримував та йшов з життя сам, як Микола Хвильовий. Днями виповнилося 124 роки з дня його народження", - нагадав Порошенко.

Читайте також: Будинок “Слово”: у Варшаві пройшла світова прем'єра українського фільму

Він підкреслив, що "Розстріляне відродження" - це трагічна сторінка в історії української культури, яка назавжди залишиться символом звірств тоталітаризму. 

Микола Хвильовий (Фітільов) - український прозаїк, поет, публіцист, один із основоположників пореволюційної української прози. 

Народився 1 (13) грудня 1893 в селищі Тростянець на Харківщині (нині райцентр Сумської області) у родині вчителів. 

Хвильовий є автором гострополемічних памфлетів "Камо грядеши", "Думки проти течії", "Україна чи Малоросія?"; оповідань, новел, віршів. Він також був одним із фундаторів мистецької елітарної організації українських письменників ВАПЛІТЕ, де було зосереджено більшість тодішніх талановитих митців.  

Московських ідеологів надзвичайно непокоїла і дратувала діяльність Хвильового, адже він чітко сформулював ключові точки взаємин з Росією: по-перше, ніякого "старшого брата" він не визнавав, виступаючи за рівноправні выдносини між державами в усіх сферах; по-друге, на його думку, українське мистецтво мало долучатися до світового, в першу чергу західноєвропейського мистецтва, а ще Росія мала припинити гегемонію в Україні, відійшовши в свої етнографічні межі, адже, так само, як Росія - самостійна держава, самостійною є і Україна. Кремль боявся, що небезпечні гасла "Геть від Москви" і "курс на Європу" поширяться і на інші радянські республіки, тому розпочав на Хвильового справжнє полювання. 

У 1933 в Харкові, в будинку письменників "Слово", він покінчив життя самогубством. На час смерті письменнику було лише 39 років. 

"Розстріляне відродження" - це духовно-культурне та літературно-мистецьке покоління 1920-х років в Україні, яке дало високохудожні твори у галузі літератури, філософії, живопису, музики, театру і яке було знищене сталінським режимом. До покоління "Розстріляного відродження", зокрема, належать: фундатор нового українського театру Лесь Курбас; один із найталановитіших українських прозаїків Валер’ян Підмогильний; Микола Куліш – драматург, громадський і освітянський діяч, редактор; Микола Зеров – лідер "неокласиків", надзвичайно тонкий науковець, поет, перекладач західноєвропейської та античної літератури; Матвій Яворський – історик, політичний діяч, академік ВУАН; Володимир Чехівський – український політик, громадський діяч, прем’єр-міністр УНР, один із засновників УАПЦ та багато інших. Усі були молоді, в розквіті сил, переважно віком 36-50 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-