Повернення культурних цінностей: Мінкульт хоче змінити закон

Повернення культурних цінностей: Мінкульт хоче змінити закон

Укрінформ
Міністерство культури актуалізує роботу з повернення культурних цінностей в Україну й ініціює напрацювання змін до відповідного закону.

Про це під час круглого столу заявила заступник міністра культури Тамара Мазур, повідомляє кореспондент Укрінформу.  

"Ми маємо велику кількість культурних цінностей, які були втрачені нашою державою внаслідок різних подій, і не маємо чіткого механізму повернення цих культурних цінностей на територію нашої держави. Ці питання потребують унормування. Ми повинні написати свій закон, який би відповідав нашим інтересам, або внести зміни в діючий. Міністерство культури задекларувало і внесло до плану роботи внесення змін до закону про ввезення, вивезення та переміщення культурних цінностей, що передбачали б урегулювання цих відносин... А також організовує роботу міжвідомчої робочої групи з даних питань. Результатом роботи, якщо не сьогоднішньої, то наступного року має стати формулювання тих норм, які законодавчо врегулюють питання повернення культурних цінностей", - сказала Мазур. 

Вона зазначила, що питання повернення наших культурних цінностей, які в той чи інший спосіб були вивезені за межі України, є надзвичайно актуальним. Так само, як і для будь-якої держави, де воно активно обговорюється.

"Багато європейських країн приймають свої закони або змінюють їх і приводять у відповідність до світових стандартів. Такі зміни в національному законодавстві часто стають підставою для перегляду світових стандартів чи міжнародних норм в питаннях реституції культурних цінностей. На превеликий жаль, наша держава в цих питаннях трохи відстала, і ми стикаємося з тим, що є багато вимог іноземних держав до нас повернути їхні культурні цінності - і ми не можемо дієво реагувати на такі запити. Ми перебуваємо в ситуації, коли частіше за все повертаємо культурні цінності, а назамін не можемо належним чином вимагати те, що належить нам і знаходиться на території тих держав", - констатувала заступник міністра. 

Водночас Мазур зазначила, що багато наших культурних цінностей за кордоном чекають на повернення, зокрема втрати Української держави під час Другої світової війни є дуже і дуже великі - набагато більші, ніж Росії. 

Під час круглого столу йшлося про законодавчі механізми повернення і реституції культурних цінностей з урахуванням міжнародного досвіду - як щодо незаконно вивезених під час Другої світової війни, так і за незалежної України, зокрема стосовно доказової бази на підтвердження власності наших культурних цінностей, які сьогодні виявляють на світових аукціонах.

Як зазначила, зокрема, працівник відділу з питань переміщення культурних цінностей Мінкультури Світлана Пахлова, іноді незаконне вивезення з порушенням митних процедур вирішується досить просто. 

"У нас є приклад з Нідерландами, які вже кілька разів конфісковували наші незаконно, без жодного документа вивезені предмети археології у себе на митниці. І є проста процедура повернення, держава не має укладати якихось додаткових угод з Мінкультури Нідерландів, достатньо тільки офіційних звернень. Але основне питання - хто буде транспортувати і на які кошти. Зараз чекаємо від них офіційного листа конкретно по двох прикладах", - поінформувала вона. 

Читайте також: Будівля Національного цирку не підлягає приватизації - Мінкультури

А академік-секретар відділення теорії та історії мистецтв Національної академії мистецтв України Олександр Федорук наголосив на необхідності створення єдиного реєстру культурних цінностей, бо дотепер ми не знаємо всіх наших культурних цінностей.

"Досі ми не знаємо, що маємо, тому що релігійні пам'ятки знаходяться поза увагою. І там робиться багато того, що нам не подобається. Тому найперше, що треба зробити, - це створити такі умови, щоб весь інструментарій, який означений духовними і культурними пам'ятками, увійшов у систему обліку, якої у нас немає. Якщо немає системи обліку і тих інвентарних книг, які були втрачені під час війни, то ми не можемо уявити масштаби наших втрат", - сказав Федорук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-