У Києві стартував тиждень естонського кіно

У Києві стартував тиждень естонського кіно

Укрінформ
У Києві в рамках святкування 100-річчя Естонської Республіки відбудеться Тиждень естонського кіно.

Про це Укрінформу повідомили організатори заходу.

"В кінотеатрі "Київ" 8 – 11 грудня буде можливість побачити добірку свіжих естонських художніх, документальних, анімаційних та студентських фільмів. Урочисте відкриття Тижня естонського кіно відбудеться увечері 7 грудня у співробітництві з Посольством Естонської Республіки у Києві. Подію відкриє фільм-казка Райнера Сарнета для дорослих "Листопад",  що поєднує чорний гумор і романтичне кохання. Фільм знятий за мотивами новели "Гуменний або листопад", яку написав Андрус Ківірягк – естонський письменник, твори якого читають найбільше. Цей фільм – шедевр естонського кінематографічного мистецтва, який своєю стильністю підносить сутність та фольклор естонців на світовий рівень", - ідеться в повідомленні. 

Фіно-угорську культурну спадщину в цілому допоможуть представити у Києві перед кожним показом короткі анімовані історії, підготовлені у співпраці естонської анімаційної студії Joonisfilm і Естонського національного музею. Фіно-угорські історії, відзняті для постійної виставки Національного музею Естонії під назвою "Уральська луна", створили відомі режисери естонської анімаційної студії Юло Пікков, Прійт Тендер, Маттіас Мялк, Валтер Уусберг, Майт Лаас, Крістіан Голм, Мартінус Клемет, Прійт та Ольга Пярн.

В анімаційній програмі демонструватимуться також фільми "Життя перед життям" Рао Гейдметса, "Пташиний грип" Прійта Тендера і "Порожнє місце" Юло Піккова.

У документальній добірці демонструватимуться фільми-портрети про відомих естонців і збереження естонської національної ідентичності як в Естонії, так і за її кордонами.  Фільм-портрет Доріана Супіна "Арво Пярт – навіть якщо я втрачу все" – інтимний і чуттєвий фільм про композитора Арво Пярта, що відкриває життєву філософію, творчий фон маестро і показує звичайні моменти з його сім’єю та близькими. Фільм Еріка Норкрооса і Куллара Віймсе "Земля обітована" розповідає про збереження естонської національної ідентичності по той бік земної кулі. І робить це крізь призму порятунку церкви – найстарішого храму естонців у Сполучених Штатах, що перебуває під небезпекою руйнування.

Читайте також: Стрічку про Сенцова показали на московському фестивалі

Зі свіжих естонських художніх фільмів у Києві демонструватимуться "Полярний хлопчик" Ану Аун, "Мати" Кадрі Киусаар, "Дисиденти" Яака Кільма та "Я не повернусь" Ілмара Раага. "Полярний хлопчик" – це історія про Маттіаса, який закінчує середню школу і мріє вивчати мистецтво фотографії у Берлінській академії мистецтв. Його плани виявляються на межі зриву через закоханість у відчайдушну красуню Ганну, яка страждає біполярним розладом. Історія Кадрі Киусаар у жанрі трилера "Мати" - про те, до чого можуть призвести багаторічний самообман, нездійснені мрії та відсутність кохання. Пригодницька комедія Яака Кільма "Дисиденти" розповідає про пошуки щастя трьох друзів по обидва боки як держави, так і закону. Головна героїня фільму Ілмара Раага "Я не повернусь" – Аня, дівчина родом із дитячого будинку, яка бажає, щоб її любили, але не знаходить у собі здатності любити інших.

У програмі свіжих студентських фільмів Балтійська школа кіно та медіа покаже відбір зі своєї серії "Найкраще від BFM" (Best of BFM).

Гості заходу – режисери Кадрі Киусаар, Прійт Тендер, Юло Пікков, Ерік Норкроос і програмний менеджер Пярнуського фестивалю фільмів і організатор Тижня естонського кіно Вайко Едур.

Тиждень проводиться за підтримки Міністерства культури Естонії, фонду "Естонський культурний капітал", Посольства Естонської Республіки в Києві, Естонського інституту фільмів.

Усі покази безкоштовні. Детальну програму можна побачити тут

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-