У Києві відкрилася міжнародна конференція з української музики

У Києві відкрилася міжнародна конференція з української музики

Укрінформ
Понад 150 музикознавців і культурологів з 10 країн світу зібралися у Києві на міжнародну науково-практичну конференцію "Україна. Європа. Світ. Історія та імена в культурно-мистецьких рефлексіях". Захід відбудеться 2-3 листопада у Національній музичній академії України імені Петра Чайковського .

Про це Укрінформу повідомив ректор Національної музичної академії Володимир Рожок. 

"Конференція транслюватиметься в онлайн-режимі, і це ще більше розширить кількість її учасників. Сподіваюся, захід стане справжнім святом української музикознавчої науки, яке продемонструє Європі і світові наш величезний науковий потенціал, відкриє нові перспективи співпраці з міжнародною науковою спільнотою", - сказав він.

За словами Рожка, ця міжнародна конференція з української музики є "безпрецедентною за широтою тематики наукових досліджень досвідчених і молодих учених". У ній братимуть участь представники музичних вищих навчальних закладів та університетів з 15 міст України, а також з 9 іноземних країн, у тому числі США, Франції, Польщі, Нідерландів і Литви.

Програма конференції передбачає проведення серії презентацій наукових і творчих інституцій: Інституту культурології Національної академії мистецтв України, Українського інституту національної пам’яті, Музею української діаспори.

Центральними подіями першого дня конференції стануть презентація монографії Тетяни Гусарчук "Артемій Ведель. Постать митця у контексті епох" (про видатного українського композитора XVIII ст. з нагоди 250-річчя від дня його народження) і концерт хорової музики з творів Веделя у виконанні камерного хору.

Програмою конференції також передбачена демонстрація фільму канадсько-американського режисера українського походження Ореста Сушка "Хоробра сімнадцятка. Історія української капели бандуристів" про капелу бандуристів ім.Т.Шевченка Григорія Китастого, якій у роки Другої світової війни довелося емігрувати до США.

Крім того, відбудеться концерт-присвята видатному українському композиторові Федору Якименку, який на початку ХХ ст. був змушений емігрувати з України і більшу частину життя прожив у Франції. У концерті під символічною назвою "Не зав’януть серця квіти" прозвучать українські прем’єри камерних і хорових творів Якименка з нещодавно віднайдених архівних джерел.

Завершиться дводенна конференція фольклорним концертом "Музика традиційного українського бенкету".

Всі, хто цікавиться історією і станом української музики, зможуть подивитися онлайн-трансляцію заходу на сайті Національної музичної академії України імені Чайковського.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-