Письменницький “Міст з паперу” поєднав у Харкові українців і німців

Письменницький “Міст з паперу” поєднав у Харкові українців і німців

Укрінформ
Триденний міжнародний проект “Міст з паперу” за участю німецьких та українських письменників завершився у Харкові.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Проекту “Міст з паперу” вже третій рік. Цього разу у Харкові зустрілися 17 експертів з України та Німеччини. Письменники, літературознавці, видавці, історики, перекладачі розповідали один одному про книги та читачів.

"Більшість заходів була публічна, як літературні читання та концерт Сергія Жадана та "Лінії Маннергейма", але були й приватні, письменники дозволили собі спілкування на професійні теми. Це щось між семінаром, воркшопом та творчою лабораторією для обміну творчими ідеями", - зазначив учасник заходу, відомий український письменник Юрій Андрухович.

Читайте також: Жадан презентував у Києві новий роман про війну на Донбасі

Як каже відома письменниця Оксана Забужко, саме українсько-німецькі відносини, досвід війни роблять цей проект особливим: "Хоча стільки років пройшло, але це й наша, й німецька травма. Не всі про це люблять згадувати. І це проговорення для німців - це звільнення, відкриття України. Це народна дипломатія. І хто, як не письменники, котрі є ніби голосами своїх країн, мають ставати народними дипломатами?".

За словами Верени Нольте, керівника організації Kulturallmende, що заснувала проект “Міст з паперу”, коли проект розпочинався, хотілося просто познайомити українських та німецьких письменників. "Потім ми побачили, що якщо збиратись кожного разу в новому місті, виникатимуть нові контакти, проект розвиватиметься. Цього разу його прийматимуть одразу два міста: Харків і Київ, а до літераторів долучаться й художники", - сказала вона.

Як стало відомо, 10 жовтня в Києві пройде дискусія за участю художників Джеррі Зенюка (Німеччина) й Анатолія Криволапа, 12 жовтня - виставка картин Олександра Мільштейна, який походить з Харкова, але живе та працює в Німеччині. Також у Києві буде вирішено, де відбудеться “Міст з паперу-2018". Серед міст-кандидатів - Одеса, Канів, Вінниця, Маріуполь, Ужгород. А вже у 2019-му, якщо вдасться, це буде Мюнхен.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-