Археологи: у вікінгів були жінки-полководці

Археологи: у вікінгів були жінки-полководці

Укрінформ
Нове дослідження показало, що жінки-вікінги не тільки служили в армії, але і могли обіймати високі військові посади.

Про це повідомляє "Популярная механика".

"Дослідники зі Стокгольмського і Уппсальського університетів відзначають, що мова йде не про містичних героїв давніх саг, а про реальну жінку-полководця. Так, ними вивчалося одне з найважливіших поховань часів вікінгів: в ньому знаходяться останки воїна, оточеного зброєю — мечем і бронебійними стрілами — і останки двох коней", - наголошується в публікації.

В могилі також виявили повний гральний набір, який, як вважає співавтор роботи Шарлотта Хеденстьерна-Йонсон (Charlotte Hedenstierna-Jonson), вказує на те, що жінка була високопоставленим офіцером — «тим, хто займався тактикою і стратегією і міг вести війська в бій». Жінка-воїн була похована в середині X століття в Биркі (острів Бьорке на річці Меларен), одному з найбільших торгово-ремісничих центрів шведських вікінгів в 800-975 рр. Ізотопний аналіз підтвердив, що жінка вела кочовий спосіб життя — так само, як все військове товариство, що домінувало у VIII—X ст. у північній частині Європи.

Evald Hansen
Evald Hansen

Щоб точно встановити, що останки належать жінці (на це явно вказували особливості будови скелета), дослідники звернулися до аналізу ДНК. Генетики виявили, що у зразку наявні X-хромосоми, але відсутня Y-хромосома (наявна тільки у чоловіків), і таким чином підтвердили первісну гіпотезу.

Читайте також: На Дніпропетровщині проводять рятувальні розкопки унікального кургану

Ян Стора (Jan Storå), провідний фахівець дослідження, нагадав, що досліджуване поховання було розкопано в 1880-х роках і дуже довго служило взірцем професійного воїна-вікінга — всі ці роки жінка-полководець вважалася чоловіком. Це означає, продовжує Стора, що колекції музеїв досі мають — завдяки новим технікам, методів і критичних позицій сучасної науки — дослідну цінність.

Наукова робота була опублікована в журналі American Journal of Physical Anthropology.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-