Перша виконавиця

Перша виконавиця "Пливе кача…" стала заслуженою артисткою

Укрінформ
Серед відзначених сьогодні державними нагородами до Дня Незалежності України - співачка та фольклористка із Закарпаття Віра Баганич, яка була першою виконавицею на професійній сцені балади "Пливе кача...". Їй присвоєно почесне звання «Заслужений артист України».

Про це повідомляє голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль на своєму офіційному сайті. 

"Почесне звання "Заслужений артист України" присвоєно співачці та фольклористці Вірі Гамазі (Баганич). Нагадаємо, що Віра Баганич у 60-х роках минулого століття перша виконала на професійній сцені баладу "Пливе кача по Тисині", а в 1972 р. записала її на платівку фірми "Мелодія". Цю народну пісню, яку верховинці співали, коли виїжджали на заробітки в чужі краї, співачка почула від своєї матері в 1959 році", - йдеться в повідомленні.

Згодом баладу творчо опрацював відомий гурт "Піккардійська терція", а з 2014 року вона перетворилася на народний реквієм за загиблими на Майдані під час Революції гідності, а потім і в ході бойових дій на Донбасі.

Як зазначив Москаль, напередодні Дня Незалежності, 23 серпня, Віра Баганич, котрій у травні виповнилося 80 років, виконала "Пливе кача по Тисині" в обласному музично-драматичному театрі для вшанування світлої пам’яті загиблих на Донбасі закарпатців.

Читайте також: Порошенко нагородив орденом Свободи Байдена, Олланда та Гаука

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко відзначив державними нагородами України ряд громадян іноземних держав за вагомий особистий внесок у зміцнення міжнародного авторитету Української держави, популяризацію її історичної спадщини і сучасних надбань. Крім того, ряду осіб присвоєно звання заслужених артиста, діяча мистецтв, журналіста та працівника культури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-