12 книжок, які стали серіалами

12 книжок, які стали серіалами

Огляд
Укрінформ
Що почитати, коли вимкнув телевізор? Що подивитися, якщо дочитав книжку? 

Мабуть, ще декілька років тому існував стереотип, що серіали дивляться лише домогосподарки. Але у 2017 році ми не можемо відірватися від телеекрану, коли показують нову серію нашого улюбленого серіалу. Серіали стали якісними та цікавими, сюжетні повороти - драматичними та непередбачуваними, а майже кожен такий маленький шедевр має літературну першооснову. 

"Американські богиНіл Ґейман

Це історія Тіні — чоловіка, якого випустили з тюрми одразу після того, як його дружина та найкращий друг загинули в автокатастрофі, і якого наймає своїм охоронцем, водієм і попихачем загадковий фігляр, пан Середа. Так починається темна і химерна мандрівка Тіні, впродовж якої він зустріне безліч чудернацьких персонажів, чиї долі химерним чином переплелися із його власною. А все тому, що під спокійною поверхнею повсякдення закипає буря — епічний герць за кожну душу Америки — і Тінь опинився прямісінько на її шляху.

Вийшовши друком десять років тому, "Американські боги" відразу стали класикою, тож чекати на фільм чи серіал - це було лише питання часу. Прем'єра першого сезону відбулася 30 квітня 2017 року на телеканалі Starz, а у середині травня стало відомо, що серіал буде продовжено на другий сезон.

"Гра престолів" Джордж Р.Р. Мартін

Фото: Instagram

Фантастична сага "Пісня льоду й полум’я" давно завоювала серця читачів у всьому світі, перекладена більш як на 20 мов і продається мільйонними накладами. Перша книга циклу — "Гра престолів" — це захопливий світ Сімох Королівств, де літо й зима тривають по кілька років, з півночі наступають загадкові й моторошні вороги, а вельможні родини ведуть ненастанну війну за престол.

Телесеріал вийшов у США у 2011 році на телеканалі HBO і на сьогодні вже транслюється 7 сезон.

"Велика маленька брехня" Ліян Моріарті

Убивство... трагічний випадок... чи просто негідні вчинки батьків? Відомо лише одне: хтось втратив життя. Маделін — сила, на яку зважають. Вона кумедна, в'їдлива та пристрасна; все пам'ятає і нічого не пробачає. Селеста — вродливиця, здатна примусити зупинитися світ та зачудовано милуватися нею. Та за ілюзію ідеальності платить свою ціну. Новенька у місті, самотня матуся Джейн настільки молода, що інші мами зі школи сприйняли її за няньку, За її плечима — загадкове минуле та сум, нехарактерний для її віку. Життєві шляхи цих трьох жінок різні, але всі вони зійдуться в одному страшному місці. "Велика маленька брехня" — блискучий роман про колишніх чоловіків, других дружин, матерів та дочок, шкільний скандал та маленьку брехню, котра може стати смертельною.

Зірковий склад серіалу (Ніколь Кідман, Різ Уізерспун, Шейлін Вудлі й Олександр Скарсгард), позитивні відгуки критиків та шалений успіх у глядачів - і ось вже CBS Films обіцяє екранізацію іншої книги авторки - "Таємниця мого чоловіка".

"Картковий будинок" Майкл Доббс

Як колишній керівник виборчого штабу Марґарет Тетчер, Майкл Доббс знав усі входи й виходи у Вестмінстерському палаці, знав усі його підводні течії і таємниці. От і не дивно, що його політичний трилер "Картковий будинок" миттєво став бестселером, за яким двічі знімали серіал — спершу в Британії, а потім у США. Головний герой роману, Френсис Уркгарт, заради кар’єри готовий піти по головах, та чи насмілиться він переступити останню межу — зважиться він на вбивство?

"Тринадцять причин "Чому" Джей Ашер

Клею Дженсену зовсім не хочеться слухати касети, що їх записала Ханна Бейкер. Для всіх було б краще, якби таємниці дівчини поховали разом із нею. Виявляється, Клей згадується на одній із касет, а це означає, що й він причетний до її смерті. Впродовж ночі Клей слухає історію Ханни і прямує складеним нею маршрутом… І нарешті хлопець дізнається про те, що змінить його життя назавжди.

2017 року компанія Netflix зняла серіал на 13 серій «Th1rteen R3asons Why». Він викликав широку дискусію серед суспільства, оскільки показував багато негативних сторін життя молоді — секс, алкоголь, наркотики, насильство.

Читайте також: Книжкове літо: 25 новинок від українських видавництв

"Олівія Кіттеридж" Елізабет Страут

"Олівія Кіттеридж" - одна з найвідоміших книг Елізабет Страут. Саме цю її книгу було відзначено Пулітцерівською премією, а крім того, іспанською премією Libreter та італійською Bancarella.

Книга складається з 13 новел. 13 епізодів з життя мешканців невеликого містечка штату Мен. Олівія Кіттеридж - головна героїня, вчителька-пенсіонерка, з важким, жорстким характером, зі своєю принциповою думкою щодо багатьох питань. Її слова в'їдливі та іноді образливі. Втім, часто у своїх діях вона керується виключно щирими намірами та піклуванням про інших.

У 2014 році американська режисерка українського походження Ліза Холоденко зняла для телевізійної мережі HBO однойменний серіал у чотирьох частинах. Міні-серіал отримав схвальні відгуки глядачів і кінокритиків та декілька номінацій на нагороди, зокрема, Золотий Глобус, Премію Гільдії кіноакторів і вісім нагород Еmmy.

"Щоденник Керрі" Кендіс Бушнелл

Фото: Instagram di.sichevska

До того, як спізнати секс і місто, Керрі Бредшоу була звичайнісіньким дівчиськом із невеличкого містечка, проте вже тоді мала грандіозні мрії. Вона вірила, що скоро почнеться її велике майбутнє, от тільки слід пережити останній рік у школі. Чом би й ні? Адже в Керрі є чудові подруги-нерозлийвода... Поки на горизонті не з’являється неперевершений Себастьян Кідд. Хочете знати, як Керрі виплуталася з любовного трикутника і здолала наймогутнішу дівчину в школі?

Пріквел до популярного жіночого серіалу "Секс і Місто" вийшов у США у 2013 році та має 2 сезони.

"Чарівник Земномор'я" Урсула Ле Гуїн

Ґед став найвидатнішим магом Земномор’я. А колись його звали Яструб, і він був безрозсудним юнаком, спраглим до сили й знань, який, злегковаживши давньою таємницею, прикликав із потойбіччя жахну тінь. Це повість про його випробування, про те, як осягав він словеса потужних заклинань, як приборкав дракона, старого як світ, як він ходив до царства смерті, щоб відновити Рівновагу.

В 2004 році каналом Sci-Fi Channel був знятий телефільм "Легенди Земномор'я", що об'єднує сюжети "Чарівник Земномор'я" і "Гробниці Атуану".

"Пригоди Шерлока Холмса" Артур Конан Дойл

Пригоди Шерлока Холмса - перша збірка оповідань англійського письменника сера Артура Конан Дойла про славнозвісного детектива. Збірка вийшла у світ у 1892 році; герої оповідань - Шерлок Холмс і його друг доктор Вотсон. Передмову до цієї класичної збірки написав співсценарист міні-серіалу "Шерлок" Марк Гатісc. 

"Шерлок"  — британський міні-серіал BBC One, у якому сюжет серіалу розгортається навколо Шерлока Холмса та його товариша доктора Ватсона у сучасному світі.

Читайте також: Читаємо на канікулах. Добірка нешкільної літератури

"Сосни" Блейк Крауч

Фото: Instagram jaderniy_impuls

На перший погляд Облудні Сосни, що в штаті Айдахо, — звичайнісіньке американське містечко. Агент секретної служби Ітан Берк прибуває туди в пошуках двох зниклих колег, та невдовзі потрапляє в абсолютно непередбачену ситуацію. Опинившись у шпиталі після страшної аварії, Ітан приходить до тями без посвідчення і телефону. Медперсонал поводиться доволі чемно, але тут напевне щось... не так.

"Вейворд Пайнс" — містичний трилер-телесеріал за мотивами роману-трилогії Блейка Крауча було показано на телеканалі Fox у 2015 - 2016 роках.

"Непрохані" Майкл Маршалл

Для колишнього поліцейського Джека Вейлена все починається з візиту давнього шкільного приятеля-юриста, який просить Джекової допомоги. Приятель мав справу з відомим науковцем, та нещодавно родину науковця жорстоко вбили, а сам він зник без сліду. Однак у Джека є проблеми нагальніші: в нього самого щезла дружина, поїхавши у звичайнісіньке відрядження. Але в цьому клубку випадкових невипадковостей є ще одна зникла особа: дев'ятирічна дівчинка, яку начебто викрали. Кояться дуже дивні речі, і зрештою Джек змушений буде взятися за справу, та чи сподобаються йому таємниці, які він почне відкопувати?

За мотивами "Непроханих" на  BBC America вийшов телесеріал  у 2014 році.

 

"Роксоляна" Осип Назарук

Дружина халіфа й падишаха Сулеймана Великого, завойовника і законодавця,— Настя Лісовська, відома в історії під величним іменем Роксоляни, полонила уяву не одного покоління українців. Ось і наш видатний земляк Осип Назарук захопився яскравою постаттю Роксоляни й 1930-го року надрукував цікавий роман, який, на жаль, був заборонений на багато десятиліть і тільки зараз повертається знову до читача. Саме за мотивами Назарукової «Роксоляни» 1996-го року режисер Борис Небієридзе створив блискучий багатосерійний фільм — перший український серіал в нашій історії.

Огляд підготувала Оксана Ускова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-