Боремося, щоб повернувся якнайшвидше - вітання Гройсмана режисеру Сенцову

Боремося, щоб повернувся якнайшвидше - вітання Гройсмана режисеру Сенцову

Укрінформ
Володимир Гройсман привітав українського режисера Олега Сенцова, ув'язненого в РФ, з днем народження і зазначив, що Україна бореться, аби він якнайскоріше повернувся додому.

Про це прем’єр-міністр написав на своїй сторінці у Facebook.

“Сьогодні День народження у Олега Сенцова. Вітаю талановитого режисера та сміливого борця за правду! Впевнений, прийде момент коли ми зможемо привітати його на рідній землі. Боремося за те, щоб Олег повернувся додому якнайшвидше”, - зазначив глава уряду.

Читайте також: Геращенко закликала ЄС негайно ввести санкції проти всіх росіян у списку Сенцова

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні святкує свій день народження український режисер, політичний в’язень Олег Сенцов, найбільш відомий глядачеві завдяки фільму «Гамер» (2012).  Картина брала участь у фестивалі авторського кіно в Роттердамі, у конкурсній програмі МКФ GoEas у німецькому Вісбадені, а також демонструвалася на Київському МКФ «Молодість» та мінському фестивалі «Листопад». Свій другий фільм «Носоріг» Сенцов так і не встиг відзняти - в Україні почалась Революція Гідності. Режисер був активним учасником «Автомайдану». У рідний Сімферополь Сенцов повернувся наприкінці лютого 2014 року - і тут же підключився до діяльності активістів, що підтримували рух «За єдину Україну». 11 травня 2014 року  Сенцова затримала у Криму Федеральна служба безпеки Російської Федерації. Пізніше його перевезли до Москви, у слідчий ізолятор у Лефортово. Кінорежисера звинуватили у тероризмі та незаконному зберіганні зброї. У матеріалах сфабрикованої справи він називався організатором диверсійно-терористичної групи.

З вимогою звільнення Сенцова до російської влади зверталися представники української кіноспільноти, уряд України, Європейська кіноакадемія, кінорежисери зі світовим ім’ям: Педро Альмодовар, Вім Вендерс, Майк Лі, Кшиштоф Зануссі, Анджей Вайда, Кен Лоуч та інші. Проте, все було марно.

У серпні 2015 року Сенцова засуджено до 20 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму, у лютому 2016 його етапували до Якутії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-