Директор

Директор "Софії Київської": ЮНЕСКО хоче бачити всі забудови Києва

Укрінформ
Комітет ЮНЕСКО на 41-ій сесії затвердив Звіт України про стан збереження Софії Київської та Києво-Печерської лаври, проте висунув жорсткі вимоги, які за два роки треба виконати.

На цьому наголосила генеральний директор Національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська в коментарі кореспонденту Укрінформу.

"На сайті ЮНЕСКО десь за місяць до початку сесії було оприлюднено попереднє рішення, зроблене на основі приїзду експертів ЮНЕСКО. Було означено всі проблемні питання, які є, в основному, не на об'єкті, а в буферній зоні. Це що стосується Софії Київської. Експерти оцінили стан нашого об'єкта як задовільний. Єдине, на чому нам наголосили - і ми самі це добре знаємо, - це стан Бурси, приміщення якої довгий час в оренді, і ми порушуємо зараз питання про відселення, проведення реставраційних і навіть уже протиаварійних робіт", - сказала Куковальська.

Щодо буферної зони Софії Київської, то, за її словами, проблема існує з будівлею на вул.Гончара, 17-23, також "якісь містобудівні перетворення відбуваються на Михайлівській".

"Але, на превеликий жаль, керівництво заповідника "Софія Київська" - поза межами контролю цього містобудівного процесу. Ці питання треба ставити Міністерству культури, тому що і вони не доводять до нашого відома, що відбувається в наших буферних зонах", - зазначила гендиректор.

Читайте також: Активісти кажуть, що забудову в Києві розгляне Комітет ЮНЕСКО

Вона додала: в експертному звіті до попереднього рішення ЮНЕСКО також було означено питання щодо буферних зон Лаври, зокрема про "дисгармонуючий об'єкт на вул.Лейпцизькій, 13".

"Вже давно, років вісім, Центр Всесвітньої спадщини рекомендує нам створити координаційну раду, яка б управляла цими процесами, але комусь це невигідно. Хтось хоче завести ситуацію в непрозору площину, а ЮНЕСКО хоче бачити прозоре рішення всіх містобудівних питань в історичному середовищі Києва. Я висловлюсь словами колишнього головного архітектора м.Києва Сергія Бабушкіна - що містом управляє не генеральний план, а інвестор. От вам відповідь на всі питання", - зауважила Куковальська.

Гендиректор підкреслила, що на сесії ЮНЕСКО "Україні було дано велике завдання на 2 роки щодо виправлення ситуації", до чергового звіту у 2019 році.

"І якщо всі ці питання по пунктах не будуть виконані, ми потрапимо у Список під загрозою, як сталося в цьому році з Історичним центром м.Відня. Я була присутня на цьому обговоренні і навіть не чекала, що всі члени комітету так жорстко і одноголосно висловляться за те, щоб Історичний центр Відня внести до Списку під загрозою. Тож ситуація у нас дуже не райдужна. Нам поставлені надзвичайно тяжкі завдання. І їх вирішення залежить від спільної дії - і керівництва нашого міста, і Міністерства культури, і Мінрегіонбуду, і заповідників, і релігійних громад", - наголосила Куковальська.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-