У Києві презентували документальний фільм

У Києві презентували документальний фільм "Боротьба Джамали"

Фото
Укрінформ
Стрічка розповідає  про те, як після перемоги української співачки кримськотатарського походження на "Євробаченні-2016" світ більше дізнався про події у Криму в 2014 році.

Як сказала кореспондентові Укрінформу автор і режисер фільму Елін Йонссон (Шведське телебачення SVT), тема Криму залишається дуже важливою сьогодні у світі.

"Вперше я була у Криму в 1992 році, коли була студенткою. Поїхала відпочивати туди і дуже полюбила Крим. Коли сталася анексія, я прилетіла туди в перший же день і бачила все на власні очі... Я брала інтерв'ю у російських солдатів і на запитання: звідки вони - солдати відповідали: "Ми з Марсу". Усе це ми знімали, були на військових об'єктах, спілкувалися з кримськими татарами, і мене все, що я бачила, дуже зворушувало. Ми бачили, як хвилювалися кримські татари, і все, про що вони тривожилися, стало реальністю і навіть гірше. Я відчуваю, що зараз там все затихло, дуже мало інформації з Криму про те, що там відбувається. І я хотіла дати слово тим людям, у кого наразі немає голосу", - розповіла автор стрічки.

За її словами, вона мріє продовжити роботу, оскільки багато знятого нею в Криму цікавого матеріалу залишилося невикористаним.

Читайте також: Джамала подарувала американській джазовій зірці вишиванку

"Не можу сказати що це буде, але я хочу максимально використати знятий матеріал. У мене є ще інтерв'ю з Ільмі Умеровим, з адвокатом Курбедіновим великий матеріал і з тими, кого звинувачують в екстремізмі за членство у "Хізб ут-Тахрірі". Може, книгу напишу", - відзначила Йонссон.

Вона розповіла, що "Боротьбу Джамали" вже показували у неї на батьківщині школярам на уроці історії, а також продемонстрували по Шведському телебаченню. "Був пізній час, але подивилися майже 200 тисяч осіб. Це багато для такої маленької країни, як Швеція", - сказала режисер.

Тепер Йонссон планує відправити свою роботу на міжнародний фестиваль документальних фільмів в Україні Docudays.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-