НСТУ оскаржить

НСТУ оскаржить "самойлівський штраф", якщо EBU ухвалить таке рішення

Укрінформ
Європейська мовна спілка ще не ухвалила остаточного рішення про застосування санкцій проти України через недопуск на Євробачення-2017 російської співачки Юлії Самойлової.

Але якщо штраф таки буде накладено, то Національна суспільна телерадіокомпанія оскаржуватиме його. Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу розповіла начальник Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ Вікторія Сидоренко.

Так, вона зауважила, що Європейська мовна спілка дійсно повідомила про можливість накладення санкцій через недопуск на Євробачення-2017 російської співачки, але підкреслила, що остаточного рішення ще немає.

За її словами, питання розглядатиметься на засіданні EBU в Дубліні, де наразі перебуває генеральний директор НСТУ Зураб Аласанія.

“Такі санкції ми вважаємо необгрунтованими і, якщо вони з’являться, будемо їх однозначно оскаржувати. Але поки що ще немає цих санкцій, немає такого рішення, Європейська мовна спілка повідомила про те, що це питання буде тільки винесене на розгляд, а оскільки однозначного рішення ще немає, відповідно і від нас ніяких подальших кроків поки що також немає, ми чекаємо сьогодні ввечері інформацію від Зураба Григоровича (Аласанії — ред.)”, - підкреслила Сидоренко.

За її словами, згідно з правилами Європейської мовної спілки спершу рішення щодо санкцій у разі ухвалення має оскаржуватися всередині самої Спілки.

Водночас вона нагадала, що в’їзд російської співачки на територію України під час пісенного конкурсу Євробачення-2017 був заборонений Службою безпеки у зв’язку з незаконним перетином нею кордону України та порушенням правил в’їзду на територію окупованого Криму.

“Це питання абсолютно не в підвіданні НСТУ, тому що ми - мовник-організатор, ми не створюємо правил перетину кордону і ми, безумовно, дотримуємося законодавства України і рішення відповідних органів, ми не можемо їх порушувати чи змінювати, не можемо того робити під приводом будь-якого конкурсу чи будь-якої події”, - додала Сидоренко.

Як повідомляв Укрінформ, Голова Національної суспільної телерадіокомпанії (НСТУ) Зураб Аласанія отримав лист з повідомленням про те, що на Україну будуть накладені санкції через недопуск на Євробачення російської співачки Юлії Самойлової. 

За словами Аласанії, розглядався також варіант усунути Україну від участі у майбутніх конкурсах на рік або більше, проте вирішили, що це занадто жорстке покарання і слід обмежитися грошовим. Він зазначив, що сума покарання може скласти до 200 тис. євро, які буде зобов'язана виплатити Національна суспільна телерадіокомпанія.

Аласанія розповів, що на оскарження рішення є 20 діб, і процес уже почався. 

Як відомо, у березні поточного року Служба безпеки України ухвалила рішення про заборону на три роки в'їзду в країну російської виконавиці Юлії Самойлової, обраної для участі в конкурсі Євробачення-2017. Конкурсантка від РФ була оголошена персоною нон грата за відвідування окупованого Криму. Таким чином, Євробачення-2017 пройшло без участі представника Російської Федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-