Олег Криса відзначив своє 75-річчя концертом на сцені Львівської філармонії

Олег Криса відзначив своє 75-річчя концертом на сцені Львівської філармонії

Укрінформ
Зірка світової сцени – скрипаль Олег Криса відзначив своє 75-річчя у рідному Львові. Тут він зробив перші кроки не тільки у житті, а й у музиці.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Мені зараз дуже важко, бо після таких хвилювань треба взяти скрипку і грати, а руки тремтять. Хочу висловити подяку за пам’ять, за теплі слова, за вашу підтримку постійну. Я почуваюся дуже щасливим, що в цей день я у Львові і ми разом будемо святкувати славу музиці», - сказав перед початком концерту  музикант.

Скрипаль виступив разом з Академічним симфонічним оркестром Львівської філармонії під диригуванням свого сина Тараса. У рамках святкування відбулась світова прем’єра – концерт № 5 для скрипки з оркестром Євгена Станковича, який композитор написав до дня народження митця. На ювілейний концерт із Києва прибув і сам автор.

Олег Криса – видатний скрипаль і викладач. Він тісно співпрацював із композиторами Альфредом Шнітке, Едісоном Денисовим, Софією Губайдуліною, Кшиштофом Пендерецьким, Валентином Сильвестровим, Мирославом Скориком, Євгеном Станковичем, Вірком Балеєм. Був першим виконавцем їхніх творів, багато з яких були написані спеціально для нього.

Виступав у найбільших музичних центрах світу з провідними оркестрами, диригентами і колективами. Брав участь у найбільших фестивалях у Європі, Північній Америці, на Далекому Сході, в Австралії та Новій Зеландії.

У Львові Олег Криса започаткував Міжнародний конкурс скрипалів свого імені, який відбувається що три роки. У 2013 р. відбувся перший Міжнародний конкурс скрипалів Олега Криси, в якому взяло участь 17 учасників з України, Австралії, Японії, Південної Кореї, США, Китаю, Канади, Тайваню, Росії.

Благодійний фонд Олега Криси і громадська організація «Мистецьке об’єднання «Світ класичної музики» є засновниками музичної Академії «Світ класичної музики» («СКМ»), перший сезон якої відбувся восени 2014 року, другий — у жовтні 2015 року.

На честь ювілею міський голова Андрій Садовий вручив видатному скрипалю відзнаку  - «Золотий герб міста Львова».

Фото: Роман Балук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-