На Венеційській бієнале відкрили виставку українського фотохудожника

На Венеційській бієнале відкрили виставку українського фотохудожника

Укрінформ
На Венеційській бієнале передпрем'єрною виставкою українського фотохудожника Бориса Михайлова відкрився національний павільйон України.

Про це повідомляє Урядовий портал.

"9 травня 2017 року у Венеції відбувся передпрем’єрний показ виставки фотохудожника Бориса Михайлова з нагоди відкриття національного павільйону України на 57 міжнародній виставці мистецтв – La BIENNALE di VENEZIA. У події взяли участь віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, міністр культури  України Євген Нищук, перший заступник міністра культури Світлана Фоменко, директор центру Dallas Contemporary Пітер Дорошенко, куратор проекту Лілія Куделя та художник Борис Михайлов. Саме його нову серію робіт під назвою "Парламент" (2014-2017) представив Український павільйон цьогоріч на бієнале", - йдеться у повідомленні.

Відкриваючи виставку, Розенко зазначив, що ця подія є непересічною не лише для України, але й для понад 120 країн, які беруть участь у бієнале.

"Наша країна переживає непрості часи, в Україні триває війна, і кожен з нас постійно це відчуває. Ми знаємо, що Україна сьогодні продукує для світу таку картинку, у тому числі постійно триваючих бойових дій. Так, це постійно з нами, але поряд з цим ми хочемо всім показати, що існує інша Україна - культурна, сучасна і прогресивна. І ми хочемо показати своїх митців світу. Можливо, через мистецтво люди у всьому світі будуть краще розуміти Україну", - сказав віце-прем’єр.

Він також зазначив, що цьогоріч, напевне, вперше в історії держави відкриття бієнале не супроводжується грандіозними скандалами та розбірками навколо того, хто тут має бути представлений, чому і яким чином.

Міністр культури Нищук підкреслив, що навколо України впродовж тривалого часу створювався цілий ореол міфів як про країну з потужною традиційною культурою, в якій сучасне мистецтво залишалося в тіні.

"Але саме сучасне мистецтво зараз у сучасній Україні стрімко і прогресивно розвивається в усіх його виявах. Тому цього року ми, як Міністерство культури, вирішили змінити підхід – зробили усе системно і прозоро, коли обрали разом з експертами наших кураторів – Пітера Дорошенка та Лілію Куделю, робота яких дала можливість наблизитися до творчості Бориса Михайлова", - сказав Нищук.

Він також підкреслив, що держава нарешті та вперше стала партнером у підготовці до участі України в бієнале – як фінансово, так і організаційно.

Цьогоріч Міністерство культури України виступає Комісаром національного павільйону на бієнале в особі першого заступника міністра культури України Світлани Фоменко.

Організатором українського Національного павільйону було уповноважено інституцію "Даллас Контемпорарі" (США), з яким і співпрацюють куратори проекту. Саме вони з-поміж 10 приміщень обрали для представлення галерею, розташовану у районі Каннареджо – найбільш автентичній частині Венеції, де творило безліч видатних митців.

"Для нас це вкрай важлива виставка. Останні шість місяців ми працювали дуже інтенсивно, і результат цього ви маєте можливість бачити тут. Борис Михайлов є зіркою у Європі, а його роботи – про сьогодні, про постправду. Зараз це "вірус" усього світу. Щодня з телеефірів ми отримуємо багато інформації, щось приймаємо, щось – ні. Ця робота про історію, про ренесанс, про кубізм і це щось дуже не схоже на те, що він робив раніше", - зазначив один з кураторів виставки Пітер Дорошенко.

Продюсером фотоальбому, який представляє роботи з виставки, став відомий німецький фотограф моди Юрен Теллер. Поряд із роботами тут представлено і "закулісний" погляд на підготовку серії "Парламент" Бориса Михайлова.

Співкуратор Лілія Куделя подякувала групі SVITER та Івану Світличному, які працювали з приміщенням для виставки ще з березня, створюючи звукову інсталяцію для проекту, гурту Жужалка з Донецька, який представляє чудові фотороботи у вигляді двох нових виданих книжок. А також Антону Бєлінському, який створив логотип павільйону та буде презентувати дуже цікаву фешн-інтервенцію.

Національний павільйон України у Венеції буде відкритий для безкоштовного відвідування з 13 травня по 26 листопада 2017 року за адресою: Cannaregio 1345/D 30100, Venice, Italy. Час роботи: 10:00 – 18:00 щодня (крім понеділка).

Фото: VICTOR CORWIC / bbc.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-