В ArtHub Укрінформу зазвучала електробандура

В ArtHub Укрінформу зазвучала електробандура

Фото, відео
Укрінформ
В ArtHub Укрінформу відомий український музикант-бандурист, винахідник електробандури Валентин Лисенко зіграв для вітчизняних та іноземних журналістів відомі українські та закордонні хіти.

Як повідомляє кореспондент агентства, гості мали змогу насолодитися виконанням на акустичній й електричній бандурі пісень Стінга, Володимира Івасюка, а також переможниці Євробачення-2017 Джамали.

Митець також розповів відвідувачам ArtHub про свій шлях у музиці, чому він став виготовляти бандури власноруч та що його спонукало до винаходу електробандури.

"Я все життя мріяв мати якісний і гарний інструмент. У нас в Україні величезна проблема через те, що Чернігівська фабрика, яка виготовляла бандури, у 1990-му році збанкрутувала, закрилася і зараз робить гроби для Італії - для них це вигідніше. Я мріяв мати інструмент, а взяти його не було де. Нічого не залишалося, як взяти самому і зробити те, що я хотів", - зазначив Лисенко.

За його словами, створюючи елетробандуру, він порушив усі можливі закони з виготовлення інструмента, аби зробити її комфортною для грання. Так, музикант зауважив, що електробандура важить 5 кг, тоді як звичайна - близько 9 кг, а для її полегшення з металів було використано титан.

"Закордоном її (бандуру — ред.) не знають, а нам є чим пишатися, це наша гордість і наша історія. Я хотів зробити, щоб цей інструмент став комерційно привабливим", - підкреслив митець.

Він також продемонстрував гостям ArtHub гру на акустичній бандурі, яку теж виготовив власноруч.

"Акустична бандура. Цей інструмент я переробляв тричі, поки не досягнув бажаної акустики і бажаного результату. На сьогоднішній день вона може звучати в Національній опері без підсилювачів і її буде чути навіть у верхньому ярусі", - пояснив музикант.

Наразі Лисенко має власну майстерню з виготовлення бандур, а загалом зробив уже 18 інструментів, деякі з яких уже "розлетілися по світу". При цьому він наголосив, що бандури не продає.

За його даними, на створення одного інструмента йде близько півроку часу.

"Ви знаєте, яка трагічна історія (українських бандуристів - ред.), усі дивилися фільм "Поводир". Надзвичайно потужна енергетика вкладена в ці струни. Там наша душа, там страждання народу. Нас постійно хтось гнобив, принижував, проте, думаю, у нас усе буде добре, нас так просто не здолати", - додав Лисенко.

Як повідомлялося, Українське національне інформаційне агентство "Укрінформ" стало Національним інформаційним партнером Пісенного конкурсу "Євробачення-2017". Із 1 до 14 травня ArtHub Укрінформу буде однією з локацій для роботи та спілкування представників іноземних ЗМІ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-