Читаємо

Читаємо "пулітцерівські" книжки українською. Добірка для допитливих

Огляд
Укрінформ
Пулітцерівська премія за художню книгу присуджується із 1917 року за «художню книгу, написану американським письменником, бажано про Америку». 

Зазвичай премія Пулітцера - це ознака якісної художньої літератури. Нам стало цікаво, які книжки, що отримали цю престижну премію, можна прочитати українською мовою.

«Підземна залізниця» Колсон Вайтхед (2017)

Про книгу: Під землею Південної Америки за часів Громадянської війни проходила залізниця, яка вела на територію демократичних північних штатів. Ця дорога давала надії на нове життя всім темношкірим, які страждали на плантаціях. Одного разу дізнавшись про цю підземну залізницю, молода рабиня Кора вирішує втекти. Але досягнувши мети вона розуміє, що щоб досягти бажаної свободи, недостатньо змінити штат...

Видавництво: «Book Chef» (очікується у травні 2017)

«Все те незриме світло» Ентоні Дорр (2015)

Про книгу: Захоплива та зворушлива історія сліпої французської дівчинки і німецького хлопчика, які під час Другої світової намагаються, хто як може, вижити у круговерті війни, не втратити здатність любити і врятувати найдорожчих людей... Це книга про кохання і смерть, про те, що з нами робить війна, і про те, що невидиме світло переможе навіть найбезнадійнішу темряву.

Видавництво: Книжный клуб «Клуб семейного досуга»

«Щиголь» Донна Тартт (2014)

Про книгу: Отямившись після вибуху в музеї, тринадцятирічний Тео ще не розуміє, що там, під уламками, залишилися його матір і його дитинство. Пробираючись до виходу, повз каміння та тіла, він підбирає безцінну картину фламандського майстра, яку так любила його мати. Дивний старий, вмираючи, віддає йому свого персня та просить винести картину звідси... Тео буде кидати із родини в родину, із Нью-Йорка до Амстердама, із глибин відчаю до ейфорії. Викрадений «Щиголь» стане його прокляттям та надією на порятунок...

Видавництво: Книжный клуб «Клуб семейного досуга»

«Син начальника сиріт» Адам Джонсон (2013)

Про книгу: З дитинства натренований бачити в темряві тунелів, Чон До — син начальника табору для сиріт, здатен і в житті, що його оточує, роздивитися більше за інших. Темрява для нього — це несвобода, це країна, де голод має смак квітів, де швидка смерть стає проявом найбільшої любові до рідних — заради порятунку їх від жаху таборів, — де держава замість прав для всіх дарує певні привілеї обраним, називаючи себе найпрогресивнішою демократією у світі. Але й у суцільному мороці є місце коханню і самопожертві, дружбі і честі. Темніше за все — перед світанком...

Видавництво: Книжный клуб «Клуб семейного досуга»

«Олівія Кіттерідж» Елізабет Страут (2009)

Про книгу: Книга складається з 13 новел. 13 епізодів з життя мешканців невеликого містечка штату Мен. Олівія Кіттерідж - головна героїня, вчителька-пенсіонерка, з важким, жорстким характером, зі своєю принциповою думкою з багатьох питань. Ії слова уїдливі та іноді образливі. Втім, часто у своїх діях вона керується виключно щірими намірами та піклуванням про інших. У 2014 році для телевізійної мережі HBO американською режисеркою українського походження Лізою Холоденко був знятий одноіменний серіал у чотирьох частинах.

Видавництво: КМ-БУКС

«Кохана» Тоні Моррісон (1988)

Про книгу: В основу роману покладено реальні події, що відбувалися у штаті Огайо у другій половині 19 століття: це історія чорношкірої рабині, яка вбила свою доньку, щоб врятувати її від рабства. В екранізації роману роль головної героїні з блиском виконала зірка американського телебачення Опра Вінфрі.

Видавництво: «Фабула»

«Крадії» Вільям Фолкнер (1963)

Про книгу: Опублікований 1962 року роман «Крадії» став останнім твором видатного американського письменника Вільяма Фолкнера, що певним чином підсумував його літературну кар’єру. 

Видавництво: КМ-БУКС

«Вбити пересмішника» Гарпер Лі (1961)

Про книгу: У невеликому містечку Мейкомб, штат Алабама, живе дівчинка Джин Луїза Фінч, на прізвисько Скаут. Разом із нею ми переживаємо пригоди та дивимось на великий дорослий світ її очима. У центрі сюжету - судовий процес над темношкірим Томом Робінсоном, якого звинувачують у зґвалтуванні білої дівчини. Це стає головною справою батька Джин Луїзи, якому випало на долю захищати хлопця.

Видавництво: КМ-БУКС

«Старий і море» Ернест Гемінґвей (1953)

Про книгу: Епізод із життя простого кубинського рибалки став світовим шедевром, притчею про натхнення, силу і незламність людського духу та життєву боротьбу. І щоразу він резонує в душі новими сенсами, смислами та символами.

Видавництво: Видавництво Старого Лева (вийде у 2017 році)

«Звіяні вітром» Маргарет Мітчелл (1937)

Про книгу: Це неймовірна історія кохання і боротьби за життя в такий складний період, як війна. Дія відбувається на Півдні США під час Громадянської війни (1861–1865 рр.) та повоєнної Реконструкції. Головне в романі — тема загальнолюдських цінностей і долі людей, захоплених могутнім виром історичних подій.

Видавництво: Країна Мрій

Добірку підготувала Оксана Ускова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-