Театр ім.Шевченка зустрів 95-річчя прем'єрою трагікомедії Карпенко-Карого

Театр ім.Шевченка зустрів 95-річчя прем'єрою трагікомедії Карпенко-Карого

Укрінформ
Виставу за п'єсою класика української драматургії Івана Карпенко-Карого "Житейське море" поставлено у Харківському державному академічному театрі ім.Шевченка з нагоди 95-річчя з дня заснування театру.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сюжет комедії актуальний і для сьогоднішнього дня. Це спектакль про світ театру і про "житейське море" конкретної людини. Дія розгортається навколо долі артиста, який, нехтуючи моральними принципами, живе подвійним життям. Звідси мораль", -  зазначила режисер-постановник, заслужена артистка України Оксана Стеценко.

Перед початком спектаклю озвучено привітання від міністра культури й туризму України Євгена Ніщука. Кращим працівникам вручено грамоти ХОДА, облради і мерії.

У фойє відбулася виставка архівних експонатів з музею театру, що зібрав сотні раритетів - від старих афіш і макетів спектаклів до книг, у тому числі, з особистої бібліотеки знаменитого режисера-новатора Леся Курбаса.

Як повідомляв раніше Укрінформ, театр "Березіль", перейменований у 1935 році на театр ім.Шевченка, заснований Лесем Курбасом у березні 1922 року в Києві. На початку 1926 року театр переведено у Харків, тоді столицю Радянської України. У цьому театрі заявили про себе корифеї української сцени Амвросій Бучма, Мар'ян Крушельницький, Наталія Ужвій, Валентина Чистякова, Лесь Сердюк, Іван Мар'я ьяненко. Наприкінці 1933 року Курбаса було усунено з посади керівника театру. Він поїхав у Москву ставити спектакль "Король Лір" у театрі Соломона Міхоелса. У Москві його заарештували, а в 1937 році розстріляли.

Експериментальний період у театрі ім.Шевченка, у репертуарі якого до тридцяти творів українських і зарубіжних авторів, пов'язаний з українським режисером, що очолив його у 2002-2005 років, лауреатом міжнародних премій Андрієм Жолдаком. Його авангардистські постановки спектаклів "Гамлет", "Ромео і Джульєта", "Один день Івана Денисовича" викликали неоднозначну реакцію глядачів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-