У Тернополі презентують виставку до 130-річчя Леся Курбаса

У Тернополі презентують виставку до 130-річчя Леся Курбаса

Укрінформ
У музеї-садибі Леся Курбаса у селі Старий Скалат на Тернопільщині відзначають 130-річчя театрального реформатора, режисера театру і кіно, драматурга, актора Леся Курбаса.

Про це повідомляє Укрінформу.

«Цей будинок, де нині музей, належав дідові Олеся, настоятелю місцевої церкви. Тут є п’ять кімнат, в яких зібрані унікальні документи, періодика, театральні афіші і світлини початку ХХ століття, предмети тієї епохи, книги з бібліотеки Курбасів. Намагалися презентувати для відвідувачів музею зародження, становлення і розквіт українського театру», - розповіла директор музею, заслужений працівник  культури України Ольга Василишин.

В одній із музейних кімнат також відтворено епізоди  того часу, коли репресований актор перебував у тюрмах, матеріали про останній його театр у Соловецькій в’язниці.

Сьогодні у Тернополі презентують виставку про відомого актора, у бібліотеках відбувається літературно-митецькі імпрези, присвячені творчості Леся Курбаса.

Як повідомляв Укрінформ, 25 лютого 1887 року в місті Самбір народився Лесь Курбас (Олександр-Зенон Степанович; 1887–1937), український режисер, актор, драматург, публіцист, перекладач. Курбас був наступним, хто прийшов на зміну «корифеям», засновникам українського театру – родині Тобілевичів (Карпенко-Карий, Садовський, Саксаганський) з їхнім ухилом і акцентом на національне, українське. Він став реформатором українського театру, відмовившись від «шароварщини» й створивши театр європейського рівня.

3 листопада 1937 року Леся Курбаса розстріляли в урочищі Сандормох в Карелії. Наступного дня там же розстрілюють 1111 етапованих із Соловецького кремля — «в честь подготовки к празднованию ХХ-летия Великой Октябрьской социалистической революции».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-