Кириленко відкрив у Києві виставку до сторіччя Української революції

Кириленко відкрив у Києві виставку до сторіччя Української революції

Фото
Укрінформ
В Національному музеї історії України в четвер відкрили виставку, присвячену сторіччю від початку Української революції 1917-1921 років. 

У відкритті виставки взяв участь віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко, повідомляє кореспондент Укрінформу.   

"Ця сота річниця - добра нагода як раз показати наші перемоги. Бо ж ми часто згадували нашу історію як поразку. Правдива історія України - це історія перемог, які відбувалися і мали місце під час подій революції 1917-1921 років", - сказав Кириленко

Він також зазначив, що лише зараз, після Революції Гідності, після збройної агресії Росії проти України тема справжньої української революції була переосмислена і представлена широкому загалу людей.  

"Всі ці сто років правда про українську, не Жовтневий переворот, а українську, справжню революцію було донесено до всіх нас лише частково. Це була не дуже популярна тема... Тільки зараз, після Революції Гідності, після збройної агресії Росії проти України ця тема активізувалася остаточно", - зазначив Кириленко. 

Організатори виставки розповіли, що їм вдалося знайти членський квиток Української Національної Ради першого періоду, саме той червоний квиток, за яким більшовики розшукували і розстрілювали людей. Серед інших найпомітніших експонатів - дивом збережений прапор Мошенського сільського козачого куреня (виготовлений орієнтовно в 1917-1920 рр.), оригінали рідкісних поштових карток та фотографій масових демонстрацій 1917 р. в Києві та інших містах України, оригінальні печатки українських військових формувань періоду 1917-1921 рр., виборчі списки кандидатів до Установчих зборів по Київському виборчому округу 1917 р., оригінали рукописів та фотографії Голови Української Центральної Ради Михайла Грушевського та Головного отамана УНР Симона Петлюри, друкарська машинка Левка Чикаленка, що використовувалася ним під час роботи в Генеральному секретаріаті Української Центральної Ради.

Як повідомляв Укрінформ, виставка представить маловідомі та унікальні артефакти доби Української революції 1917-1921 рр. з фондів Національного музею історії України. Більшість з них ніколи не експонувалася у період існування СРСР, а деякі експонати лише дивом збереглися. 

На виставці, зокрема, можна буде побачити документи, марки, гроші, друковані видання УНР, відзнаки армії УНР і УГА, однострої та зброю доби визвольних змагань  

Фото: В'ячеслав Кириленко, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-