В Укрінформі відкрилася виставка, присвячена художнику Івану Марчуку

В Укрінформі відкрилася виставка, присвячена художнику Івану Марчуку

Фото
Укрінформ
В Укрінформі відкрилася виставка фотографій власного кореспондента агентства Олега Снітовського, присвячена видатному українському художнику Івану Марчуку, - "Вітражі душі".

На прес-конференції з цього приводу Марчук зізнався, що йому подобаються ці світлини, зроблені переважно на його рідній Тернопільщині, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Фото:Ю.Ільєнко

"Я був дуже вражений, коли вперше побачив на виставці ці портрети. Думаю - йой, хто ж це наробив такі портрети? Бо пан Олег крадькома працював, я й не завважив. Думаю: о, та я такий цікавий! Бо сам себе таким не бачиш, то цікаво поглянути на ті зображення. Я взагалі позувати не люблю. І всім кажу, хто зі мною фотографується: не дивіться в об'єктив, бо вийде як на паспорт, а дивіться по сторонах - на людей, на дівчат, тоді файно вийде образ", - розповів Марчук.

Вперше фотопортрети художника були продемонстровані на його рідній Тернопільщині минулоріч, напередодні 80-річного ювілею. Світлини Марчука можна побачити не тільки в залах Укрінформу, а й у книзі Олега Снітовського та Богдана Хаварівського "Я серед вас. Іван Марчук і Тернопільщина".

"Я дуже тішуся, що маю такого славетного земляка, і що я як кореспондент Українського національного інформагентства понад 20 років мав можливість спілкуватися з паном Іваном, висвітлювати його перебування на Тернопільщині. Я вам скажу, що в нас в області 2016 рік був оголошений роком Івана Марчука. Це була низка імпрез - зустрічі і в Москалівці, і в Тернополі, виставки робіт пана Івана, і, в тому числі, виставка моїх фотографій", - сказав Снітовський, автор численних фотопортретів митця.

Під час прес-конференції сам художник зізнався, що не любить ювілеїв і ніколи не відзначає дні народження, але минулого року земляки влаштували йому велике свято. Зокрема, в рідному селі Марчука, Москалівці Лавновецького району, відкрили його музей.

"Бачу, що в Києві ніколи не буде музею, то все була брехня суцільна, балаканина. А тут, в Москалівці, в школі була вільна кімнатка. Школа знаходиться в колишньому клубі, бо стара завалилася, а нову, двоповерхову, так і не добудували... І от тут в школі відкрили музей. Відкриття таке пишне було, і з району, і з області приїхали. Екскурсоводами в музеї - дітки. Я як послухав ту екскурсію - боже, це дитятко так говорить, наче професор на трибуні! Бо дітки в селі - вони і розумні, і талановиті, і щирі, і скромні. Та й так той музей прижився, розширився ще на один зал, вже більший. Зараз там більш як 50 експонатів", - поділився Марчук.

Відомо, що музей Марчука в Києві планувалося відкрити ще за часів президентства Віктора Ющенка - тоді було навіть закладено пам'ятну капсулу на місці майбутнього закладу. Торік міністр культури Євген Нищук також обіцяв в найкоротші терміни визначитися з місцем для будівлі. Зараз, за словами художника, його музей хочуть відкрити і в Тернополі - в замку, на березі озера, в самісінькому центрі міста.

На заході був присутній ще один гість з Тернополя - художник Микола Дмітрух, автор численних шаржів. Його малюнки, присвячені Марчуку, склали цілий альбом. На них митця можна побачити в образі мудрого старця, вічної піраміди і навіть кіндер-сюрприза.

"Я завжди пильную цей момент, коли Іван Степанович в Тернополі. Він мені завжди цікавий. І головне, що він дає можливість пожартувати над ним", - зазначив Дмітрух.

На питання кореспондента Укрінформу, в якій " іпостасі" він собі подобається більше - на фотографіях чи у шаржах, - Марчук віджартувався: "Все подобається: на одних я файний, а на других - цікавий".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-