Ексгумація Олександра Олеся: у посольстві кажуть, що пропонували компенсацію

Ексгумація Олександра Олеся: у посольстві кажуть, що пропонували компенсацію

Укрінформ
Посольство України в Чехії обіцяло грошову компенсацію за можливі витрати, пов’язані зі зміною місця поховання, сину Володимира Михайлишина, який вирішив ховати батька на могилі видатного поета Олександра Олеся. 

Про це заявив тимчасовий повірений посольства України у Чехії Зіновій Гошовський, повідомляє Радіо "Свобода".

«2 січня я особисто телефонував сім’ї Михайлишина з сьомої вечора і майже до одинадцятої вечора. Роман відмовився говорити. Я говорив із онуком Марком, намагався пояснити, що Олександр Олесь - визначна постать, дуже важлива для українського народу, що їхні дії можуть спричинити міжнародний скандал. Ми разом із представниками української громади обіцяли зібрати кошти, щоб змінити місце поховання», – зазначив Гошовський.

Раніше онук Михайлишина Марко Діан заявив, що про те, чиї саме останки були у могилі, його батьки дізналися лише напередодні й вирішили, що вже запізно скасовувати церемонію поховання.

Як повідомлялося, вранці 3 січня на Ольшанському кладовищі у Празі було примусово ексгумовано останки видатного українського поета і драматурга Олександра Олеся та його дружини Віри Кандиби. На їхньому місці був похований Володимир Михайлишин, виходець з України, який доглядав за могилою письменника та сплачував за неї необхідну ренту й відповідно до чеських законів набув на цю ділянку право власності. Поховати там Володимира Михайлишина вирішив його син і спадкоємець Роман.

Президент України Петро Порошенко доручив Міністерству закордонних справ забезпечити перевезення останків Олександра Олеся та його дружини Віри Кандиби в Україну. На це дали згоду їхні родичі у Канаді.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що при Міністерстві культури буде створена спеціальна міжвідомча комісія, яка займатиметься питанням перепоховань видатних українців.

Фото: Courtesy Image

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-