У Вінниці до 100-річчя

У Вінниці до 100-річчя "Щедрика" розпочинаються хорові асамблеї Леонтовича

Укрінформ
У Вінниці у вівторок розпочинаються "Хорові асамблеї Миколи Леонтовича", присвячені 100-річчю легендарного "Щедрика".

Про це кореспондентові Укрінформу повідомили у департаменті ЗМІ та зв’язків з громадськістю Вінницької міської ради.

"Хорові асамблеї Миколи Леонтовича" - це ціла низка заходів, присвячених 100-річчю з дня першого виконання легендарної колядки "Щедрик" в обробці нашого відомого земляка, завдяки якій його знає і любить увесь світ як "Carol of the Bell". В рамках асамблей вінничани матимуть можливість відвідати концерти кращих хорових колективів та ансамблю солістів, які виконуватимуть українські пісні та твори світової класики", - повідомили у відомстві.

Хорові асамблеї у Вінниці триватимуть чотири дні, з 6 по 9 грудня. Упродовж цього часу у вінничан та гостей міста буде нагода відвідати концерти хорової капели "Дударик", міського хору "Вінниця", ансамблю солістів "Благовість" та майстер-класи з хорового мистецтва від провідних фахівців з міст України.

Тим часом "Щедрик" уже лунає на вулицях міста: з 1 грудня всесвітньо відома мелодія зазвучала з вежі Артинова, що на Європейській площі. Її можна чути щодня, коли годинник на вежі б’є 12, 15 та 18 годин.

Як повідомляло агентство, у листопаді вінницькі громадські активісти створили сайт, де зібрано сто варіантів виконання "Щедрика" різними мовами й у різних стилях.

"Щедрик" — одна з найпопулярніших обробок Миколи Леонтовича, знана не тільки в Україні, але й у всьому світі під назвою "колядка дзвонів" (англ. Carol of the Bells, Ukrainian Bell Carol, Ukrainian Carol). Уперше "Щедрика" виконав хор Київського університету 1916 року, коли композитор працював у Києві, де керував хоровими колективами, викладав у Музично-драматичній школі (згодом — інституті його імені), працював у музичному відділі Київського обласного комітету та у Всеукраїнському комітеті мистецтв і очолив щойно створений державний оркестр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-