НАБУ пропонують перевірити Український культурний центр у Москві

НАБУ пропонують перевірити Український культурний центр у Москві

Укрінформ
Україні слід уважніше стежити за гуманітарною політикою Національного культурного центру України (НКЦУ) в Москві, а Національному антикорупційному бюро України треба перевірити фінансову діяльність цієї державної установи.

Таку думку на прес-конференції у Києві висловив російський правозахисник, представник омбудсмена України в Росії Володимир Шрейдлер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У НЦКУ повинна пройти докорінна реорганізація, має відбутися повна чистка - ніяких сепаратистських настроїв, якщо там висить український прапор... У вас є спеціальні органи, спецслужби - проведіть перевірку незалежної комісії, яка б не належала до ДУС. Я пальцем покажу будь-яким експертам, які мають досвід слідчих дій з економічних питань, де шукати і що шукати. Я не проти ДУС, я проти крадіїв", - сказав Шрейдлер.

Він нагадав, що НЦКУ не фінансується з Києва, а перебуває на самозабезпеченні, заробляючи за рахунок здачі в оренду приміщень будівлі, розташованої в історичному центрі Москви. За інформацією ЗМІ, одне з підвальних приміщень здавалось під ресторан, і за документами центру платили 800 тис. російських рублів на місяць. Але зараз, коли ресторан виїхав, це приміщення у базах ріелторів виставлено на оренду за ціною 2 млн. рублів.

"Послухайте мене: зараз криза, і зараз нерухомість у Москві виставляється на оренду за менш як 50% від реальної вартості. Беріть калькулятор і рахуйте: там була ціна понад 4 млн. рублів, а українська казна отримувала 800 тис.", - зазначив Шрейдлер.

Він також повідомив, що за два дні до сьогоднішньої прес-конференції було звільнено Андрія Бабікова, який з 2009 року працював заступником директора НКЦУ з господарських питань і відповідав за стосунки з орендарями.

"Усе це організовано не Бабіковим, він пішак, якого вам віддають", - переконаний російський правозахисник.

Координатор громадської організації "Автомайдан Київ" Дмитро Карп у свою чергу заявив, що тут ідеться про корупцію, а повноваження розслідувати її має НАБУ.

"Воно має ініціювати перевірку НЦКУ", - вважає громадський активіст.

Культурний центр України у м. Москві був створений відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 14 травня 1993 року. Постановою Кабінету міністрів України від 16 січня 2003 року Культурний центр України у м. Москві передано в управління Державному управлінню справами. Указом Президента України від 8 лютого 2010 року Культурному центру України у м. Москві надано статус національного.

3 березня 2016 року Державним управлінням справами (ДУС) Президента України на посаду директора Культурного центру у Москві було призначено Володимира Іонова, проте російська влада не реєструвала нового директора центру. Співробітники два місяці не отримували заробітної плати. 31 серпня Росія розблокувала роботу Культурного центру України у Москві, внісши до Єдиного державного реєстру юридичних осіб зміни у відомості про нового директора центру Іонова.

21 вересня ЗМІ повідомили, що співробітники Культурного центру України з числа громадян Росії захопили будівлю Центру, і не пустили гендиректора Іонова на його робоче місце.

23 вересня ДУС спростувало інформацію про захоплення Національного культурного центру України у Москві і заявило, що установа працює у штатному режимі. При цьому в ДУС пообіцяли провести перевірку фактів щодо ситуації, яка склалась у колективі центру, а за її результатами вжити всіх необхідних заходів для нормалізації роботи культурного центру відповідно до чинного законодавства та міжурядових угод.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-