Майже півсотні українських фільмів профінансує держава

Майже півсотні українських фільмів профінансує держава

Укрінформ
Майже півсотні кінопроектів отримають державне фінансування за результатами 9 конкурсного відбору.

Про це повідомив на прес-конференції у середу голова Держкіно Пилип Іллєнко.

"Оскільки у четвер уряд вніс проект бюджету до парламенту, в якому на 2017 рік на виробництво і розповсюдження національних фільмів передбачено 500 млн грн (і це більше, ніж взагалі колись було), то цього разу експертна комісія рекомендувала включити до Програми виробництва та розповсюдження проекти, які отримали середню оцінку не менше 35 балів, - це 48 кінопроектів", - сказав Іллєнко.

Він додав, що торік прохідний бал був 37,5, нині ж більша кількість фільмів має шанс потрапити до Програми виробництва, яку затверджує Мінкультури.

"В цьому пітчингу найвищий, рекордний бал - 43 - одержав "Ворошиловград" Ярослава Ладигіна (за романом Сергія Жадана. - Ред.)", - повідомив Іллєнко.

Голова Держкіно зазначив, що на конкурс було подана рекордна кількість проектів - 172. Оскільки три проекти, що вийшли у другий тур, відмовилися від участі в конкурсі ("Маленька чарівниця та дракон" ТОВ "Маркус Фільм" та "Гулівер" і "Слуга народу" - Студія "Квартал 95" та ТОВ "КіноКвартал"), в ньому взяли участь 88 проектів у різних категоріях.

Іллєнко повідомив також, що експертна комісія з питань кінематографії рекомендувала продюсерам у категорії "Дебютні ігрові фільми" для отримання державного фінансування скоротити кошторисну вартість фільмів до 1 млн грн - для короткометражних і 10 млн грн - для повнометражних.

Голова Експертної комісії з питань кінематографії Андрій Дончик висловив задоволення результатами чергового конкурсного відбору.

"Ми нарощуємо обсяги фінансування і пропозицій з боку кіноіндустрії. Це наймасовіший на сьогодні конкурс. Якщо на перших з них було враження, що нема з чого вибрати, то сьогодні дуже багато цікавих проектів. На жаль, ми не можемо підтримати ще більше з них, але ті, що пройшли, вселяють оптимізм, що ми нарешті можемо мати касові збори", - сказав він.

За його словами, в цьому конкурсному відборі був збережений баланс - і навіть трохи виправлений в бік глядацького кіно, тому що і фільми тематичної секції - і стрічка про Крути, і "Чорний ворон" за твором Василя Шкляра - "мають бути абсолютно касові".

Отож у 9 конкурсному відборі перемогли:

Ігрові повнометражні національні (широка глядацька аудиторія): "Egregor" - режисер Любомир Левицький (41,6 бала) , "Гуцулка Ксеня" - Олена Дем`яненко, "Сторонній" - Дмитро Томашпольський, "Морена" - Сергій Альошечкін, "Шляхетні Волоцюги" - Ігор Забара, "Солодка ілюзія життя" - Олександр Жовна, "Захар Беркут" - Ахтем Сеїтаблаєв. 

Ігрові повнометражні копродукційні фільми (широка глядацька аудиторія): "Межа" - Петер Беб`як (41,33), "Незвичайні грецькі похорони в Карпатах" - Грігоріс Карантінакіс, "Терещенко - перший олігарх" - Олексій Пантєлєєв, "Пофарбоване пташеня" - Вацлав Маргоул. 

Ігрові повнометражні національні (авторське кіно): "Атлантида" - Валентин Васянович (41,88), "Герой нашого часу" - Антоніна Ноябрьова, "Пам’ять сонця" - Віктор Кустов, "13-ий автобус" - Олександр Безручко.

Ігрові повнометражні копродукційні фільми (авторське кіно): "Ворошиловград" - Ярослав Ладигін (43), "Ефір" - Кшиштоф Зануссі, "Стасіс" - Мантас Кведаравічус, "Антон" - Заза Урушадзе.

 Неігрові фільми: "Цимбаліст Петро" - Єлізавета Сміт (40), "Історія зимового саду" - Семен Мозговий, "Домашні ігри" - Аліса Коваленко, "Тато мамин брат" - Вадим Ільков, "Дівчина з кінокамерою" - Беата Бубенець, "Панорама" - Юрій Шилов.

Неігрові копродукційні фільми: "Какофонія Донбасу" - Ігор Мінаєв (42,2), "Чорний квадрат" - Ігор Малахов.

Дебютні ігрові фільми: "Поза зоною" - Нікон Романченко (41,33), "Чарівна балерина" - Олена Рубашевська, "Фіксація пріоритетів" - Ірина Громозда, "Київська історія" - Михайло Маслобойщиков, "5 хвилин" - Яна Антонець, "Філіжанка по колу" - Олександр Солдатов, "Двірник" - Наталія Кудрик, "Свято Хризантем" - Семен Мозговий.

Анімаційні короткометражні фільми: "Як розвеселити Самотність" - Степан Коваль (39,83), "Моя країна-Україна" - Оксана Карпус, "Обід у Місячної Дзвінки", "Невідомий Мишко", "Дзвінка читає Мишка" - Людмила Московчук.

Анімаційні повнометражні фільми: "Мавка. Лісова пісня" - Олександра Рубан (41,67), "Викрадена принцеса" - Олег Маламуж.

Ігрові тематичні (про героїзм воїнів, які брали участь у захисті України в роки Другої світової війни та під час проведення АТО): "Черкаси" - Тимур Ященко (41,22), "Аеропорт" - Steve Williams, "Позивний "Бандерас" - Олександр Богданенко.

Неігрові тематичні: (про героїзм воїнів, які брали участь у захисті України в роки Другої світової війни та під час проведення АТО): "Одесити на Донбасі" - Сергій Лисенко (38,57), "Заміновані  вірністю" - Юрій Ткаченко, "Перехрестя "БАЛУ" - Євген Коваленко.

Ігрові тематичні (до 100-річчя проголошення УНР та Битви під Крутами): "Крути 1918. Захист" - Олексій Шапарєв (37,82), "Залишенець. Чорний ворон" - Олег Туранський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-