Порошенко: Богдан Ступка - людина-епоха

Порошенко: Богдан Ступка - людина-епоха

Укрінформ
Сьогодні виповнюється 75 років від дня народження відомого українського актора Богдана Ступки. Він був людиною-епохою, яка піднесла мистецтво на новий рівень.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook Президент України Петро Порошенко. 

«Сьогодні Богдану Ступці виповнилось би 75 років. Видатний актор, людина-епоха, яка піднесла українське мистецтво на новий рівень, світла та яскрава особистість. Такі люди – це справжній цвіт нашої нації!» - написав Порошенко.

Богдан Сильвестрович Ступка (1941-2012) - український актор театру і кіно, художній керівник столичного Національного академічного драматичного театру ім. І.Франка.

Родом актор з селища Куликів на Львівщині. Батько співав у Львівській опері, там співав і мамин старший брат, а тітка була концертмейстером. За лаштунками Львівської опери юний Богдан почув спів Івана Козловського та Сергія Лемешева, долучився до світового оперного мистецтва. Актором мріяв стати з 17 років, але вступав спочатку на хімічний факультет Львівського університету, а у 1961 році закінчив акторську студію при Театрі ім. Марії Заньковецької, згодом працював у ньому (його наставником був Сергій Данченко). Дебютував у кіно роллю Ореста Дзвонаря у фільмі «Білий птах з чорною ознакою» Юрія Іллєнка.

У 1978 році на запрошення Сергія Данченка, який тоді очолив Театр ім. Франка, перебрався до Києва. 1993 року отримав Шевченківську премію за головну роль у виставі «Тев’є-Тевель» за Шолом-Алейхемом. Роль Тев’є Ступка зіграв понад 300 разів. Загалом на сцені зіграв понад 50 ролей, а в кіно – більш як сотню. У 1999-2001 роках був міністром культури, у 2001 році, після смерті Сергія Данченка, очолив Театр імені Франка. Народний артист, Герой України. Богдан Ступка зажив слави не тільки як один із найяскравіших і найпотужніших українських акторів, але і як надзвичайно мудрий, розважливий керівник та наставник.

На честь 75-річчя Богдана Ступки в міжнародному аеропорту «Бориспіль» планується відкриття виставки «Я – Богдан», присвяченої великому акторові.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-