На могилі Богдана Ступки встановили пам'ятник

На могилі Богдана Ступки встановили пам'ятник

Укрінформ
На могилі Богдана Ступки, що на Байковому кладовищі у Києві, відкрили пам'ятний знак. Це коріння, що, мов гілля, тягнеться вгору, до неба. Постамент з'явився через чотири роки після смерті актора.

Про це сказав на відкритті його син, також актор театру ім.Франка Остап Ступка.  

"Сьогодні світлий день. Ми вшановуємо пам'ять великої людини, великого митця. Пройшло чотири роки. Як один день. Багато було різних розмов на тему пам'ятника. Але саме сьогодні -  і це символічно - напередодні 75-річчя, ми зібралися, щоб відкрити цей пам'ятник. Це не просто пам'ятник. Він чудовий, незвичний, символічний. Це твір мистецтва", - сказав Остап Ступка.

Він подякував авторові пам'ятника - одеському скульпторові Михайлові Реві, а також художнику Сергієві Якутовичу, за картинами якого, де Богдан Ступка у різних образах, зроблений колаж на плиті, де стоїть пам'ятник. А ще нагадав, що Богдан Сильвестрович народився не тільки в один день з Іваном Франком (завтра його 160-річчя), а й зі своєю мамою Марією. І 27 серпня родина з'їжджалася під Львів, у Куликів, на спільний день народження мами і сина, і так було впродовж багатьох років.

Також він повідомив, що вечір пам'яті Богдана Ступки відбудеться 5 жовтня і називатиметься "Крила або Вечір з Богданом".

Міністр культури, теж актор театру Франка Євген Нищук висловив переконання, що незвичайний пам'ятник на могилі Богдана Ступки "буде притягувати".

"Це палаюче коріння, цей хрестоподібний свічник з "Украденого щастя", як мені собі думається, буде нагадувати про всі його геніальні роботи. Як і колаж Якутовича - де Котляревський, де Тарас Бульба, де всі ті образи, за якими ми сумуємо. І на думку спливає тільки одне: завтра було б тільки 75 років", - підкреслив Нищук.

Він зазначив, що пам'ять про Богдана Ступку має бути і в навчальному процесі, і в театральному, і в кінематографічному. "Це справді велет українського театру і кіно, яким ми гордимося і пам'ять про якого ми маємо доносити до майбутніх поколінь", - сказав міністр.

Генеральний директор театру Франка Михайло Захаревич нагадав, що Богдана Ступку ми переважно запам'ятали з "Білого птаха з чорною ознакою", де він - борець за ідеали незалежної України, а також за  багатьма ролями в театрі ім. Заньковецької та ім. Франка. "І коли франківці їздили по Україні з "Енеїдою", то Ступку скрізь сприймали не просто як великого митця, а як велета українського духу. Це надзвичайно велика місія, і він її з честю виконав", - підкреслив Захаревич.  

Він також зазначив, що "Украдене щастя" стало знаковим для України і 40 років ішло на аншлагах. І ця вистава, й "Енеїда", і "Тевьє-Тевель", і інші засвідчили геніальний талант Богдана Ступки.  

"Ми зараз тиражуємо диски з роботами Богдана Ступки, і кожен матиме змогу придбати цей диск. Але в першу чергу після ювілейного вечора 5 жовтня ми зробимо декаду кращих вистав Богдана Сильвестровича, присвячених його пам'яті", - повідомив також гендиректор театру.

Фото: kiev.pravda.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-