Після Ot Vinta: Нищук пропонує розробити окремий механізм поїздок для митців

Після Ot Vinta: Нищук пропонує розробити окремий механізм поїздок для митців

Укрінформ
Україна і Польща можуть напрацювати особливий механізм перетину кордону митцями, щоб у майбутньому уникнути неприємних інцидентів, подібних до того, що стався нещодавно з українським гуртом Ot Vinta.

Про це сказав міністр культури Євген Нищук на зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Польща в Україні Генриком Літвіном, повідомляється на сайті Мінкультури. 

"Не можу обійти ситуацію, що склалася з українським гуртом. Є необхідність зрозуміти і вибудувати в подальшому ситуацію з митцями, музикантами в тому числі, коли це пов’язано із запрошеннями на фестивалі з перетином кордону, коли митці стикаються з проблемою безпосередньо на кордоні. Я сподіваюся, що ми разом напрацюємо певний механізм, щоб уникнути в подальшому подібних прикрих ситуацій, а українські митці не опинялися б у таких неприємних ситуаціях та не стикалися б з подібними випадками безпосередньо на кордоні", - сказав Нищук.

Польський посол, у свою чергу, визнав прикрість цього інциденту, наголосивши, що цей конкретний випадок має суто ситуативний характер і не є системним.

Нищук висловив вдячність послу за розуміння ситуації, що склалася, та за надані роз’яснення, важливі для формування адекватної реакції українських митців на інцидент з музикантами Ot Vinta.

Ситуація з недопущенням українського гурту на територію Польщі стала ключовою темою на зустрічі українського міністра і польського посла.

Втім сторони також обговорили стан підготовки до підписання Програми співробітництва між Міністерством культури України та Міністерством культури та національної спадщини Республіки Польща на 2016-2020 роки.

Крім цього, перший заступник міністра Світлана Фоменко привернула увагу польського посла до того, що Україна нещодавно приєдналася до Міжнародного центру вивчення питань збереження та відновлення культурних цінностей (ICCROM) та визначила національного координатора і базову інституцію в країні, які опікуватимуться питаннями обміну досвідом та найкращими практиками реставрації культурних цінностей.

У цьому контексті вона висловила сподівання на подальшу плідну співпрацю з представниками польської реставраційної школи, відомої далеко за межами Польщі.

Як повідомляв Укрінформ, український гурт Ot Vinta 2 липня було зупинено польськими прикордонниками на українсько-польському кордоні і не допущено на територію Польщі. 

Керівник МВС Польщі Маріуш Блащак пояснив, що такий крок з боку прикордонників був вимушений, оскільки проведення концерту українського гурту Ot Vinta, який у Польщі звинувачують у поширенні культу Степана Бандери й ОУН-УПА, "загрожувало б громадському порядку і безпеці поляків напередодні саміту НАТО і 73-ї річниці Волинського злочину".

Група мала виступити 2 липня ввечері на концерті у Варшаві. Раніше агресивно налаштовані псевдовболівальники у Перемишлі звернулися до влади міста з вимогою заборонити виступ гурту на щорічному українському концерті "Ніч на Івана Купала" у зв’язку зі звинуваченням лідера гурту у пропагуванні культу Степана Бандери й ОУН-УПА. У зв’язку з тим, що влада міста фактично відмовилася гарантувати безпеку учасників заходу, українська громада у Перемишлі змушена була скасувати концерт. До цього часу Ot Vinta регулярно виступав у Польщі, і це не викликало жодних протестів у країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-