Гурт Ot Vinta не пустили до Польщі – мовляв, загрожують

Гурт Ot Vinta не пустили до Польщі – мовляв, загрожують "публічному порядку"

Фото
Укрінформ
У неділю вранці українську фольк-групу “Ot Vinta” польські прикордонники не пустили до Польщі з обгрунтуванням, що гурт “cтановить загрозу для ладу і публічного порядку в Польщі”.

Про це йдеться в заяві голови Об’єднання українців у Польщі (ОУП) Петра Тими, яке є в розпорядженні Укрінформу.

“Cьогодні о 4 годині (5 годині за київським часом – ред.) на прикордонному пункті з Україною Устилуг-Зосін функціонери Прикордонної служби заборонили в’їзд до Польщі українській групі “Ot Vinta”. В обгрунтуванні вказано, що група становить загрозу для ладу і публічного порядку”,- йдеться в заяві.

До того ж, мер Перемишля Роберт Хома через наполягання організації футбольних фанатів міста рекомендував організаторам щорічного українського концерту “Ніч на Івана Купала” скасувати участь гурту в цьому концерті, а потім фактично відмовився гарантувати безпеку для учасників заходу. Це змусило відділ ОУП у Перемишлі скасувати концерт у Перемишлі 2 липня. Польські націоналісти звинувачують лідера гурту Юрія Журавля у пропагуванні культу Степана Бандери й ОУН і УПА.

 В ОУП підкреслюють, що із “зростаючим занепокоєнням спостерігають за агресивними діями, спрямованими проти української меншини Польщі, а також посиленням антиукраїнської істерії в Польщі”. В Об’єднанні зазначають, що це є черговою хвилею агресії проти українців в Польщі, що вже мало місце в 90-х роках минулого століття.

В ОУП зазначають, що хтось хоче, щоб на українсько-польському прикордонні не було спокою і щоб між Україною і Польщею “зберігалася напруга і щоб це не позволяло розвивати добросусідські відносини”.

За словами голови ОУП Тими, агресія проти українців спостерігається ще з 2015 року, коли на півдні Польщі було знищено декілька українських пам’ятників, зокрема й у місцях поховань. Підкреслюється, що акція мала на меті викликати схожу реакцію з українського боку кордону, але цього, на щастя, не сталося.

“Неозброєним оком було видно, що хтось був дуже зацікавлений у тому, щоб в Україні, яка бореться з російською агресією, відкрився другий, цього разу “польський” фронт. Однак “хтось” прорахувався й цього разу, оскільки не важко здогадатися про мету організаторів антиукраїнської кампанії”,- підкреслює Тима.

На його переконання, антиукраїнські акції в Польщі мають також на меті “не допустити до поглиблення співпраці НАТО з Україною, що має відбутися під час саміту НАТО у Варшаві 8-9 липня”.

Лідер “Ot Vinta” Юрій Журавель у Фейсбуці підтвердив, що гурт не впустили до Польщі.

“Як прикро, що ми (українці і поляки – ред.) віддаляємося, а вороги радіють цьому”,- наголосив він. Він пояснив, що польські прикордонники не впустили гурт до РП на підставі наказу МВС Польщі. За його словами, ледь вдалося уникнути депортації й анулювання 5-річних шенгенських віз.

“Пощастило, що прикордонники виявились людьми хорошими. Після перегляду пари-трійки наших кліпів подобрішали, але наказ є наказ (заборона в’їзду – ред.)”,- зазначив Журавель.

Водночас він звернувся до посла України в Польщі Андрія Дещиці з питанням, як гурту діяти далі і чи не анулюють його учасникам візи за спробу повторного в’їзду до Польщі, адже в них вже запланований інший концерт в Польщі на 16 липня.

Варто нагадати, що “Ot Vinta” раніше регулярно виступав в Польщі і це не викликало жодних запитань і протестів. Зокрема, в 2012 році група виступила у ролі конкурсанта на “Sopot International Song Festival”. Наразі гурт мав виступити в неділю ввечері у Варшаві в рамках фестивалю “Plac Defilad”.

Нагадаємо, що в минулу неділю, 26 червня, агресивно налаштовані націоналісти, футбольні хулігани а також представники організації “Всепольська молодь” напали на традиційну щорічну українську ходу православних та греко-католиків до військового кладовища в Пікуличах поблизу Перемишля,  де поховані воїни українських визвольних змагань. Зокрема, нападники подерли вишиванку 60-річного чоловіка, кинули на землю одну з церковних хоругов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-