На Тернопільщині археологи виявили поховання часів Хмельниччини

На Тернопільщині археологи виявили поховання часів Хмельниччини

Укрінформ
Чотири скелети, керамічні люльки та монети часів Богдана Хмельницького виявили археологи під час розкопок біля стін Збаразького замку на Тернопільщині.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів учасник експедиції, старший науковий співробітник Національного заповідника «Замки Тернопілля» Володимир Данилейко.

«Ми виявили велику кількість гончарної кераміки, гутного скла, фрагментів кахелю, керамічну люльку, декілька монет та скелети чотирьох людей. На основі артефактів цього культурного шару, залишки печі належать до першої третини ХVІІ ст. Щодо самих поховань, скелети лежали в неприродних позах. Це свідчить, що поховання носило стихійний характер і не мало будь-яких обрядово-ритуальних дій», - розповів археолог.

За його словами, в порожнинах грудних кліток двох кістяків виявлено мушкетні свинцеві кулі, техніка виготовлення яких вказує на те, що вони, імовірно, мають козацьке походження.

В межах поховання було також знайдено кілька монет, попередньо визначених, як соліди коронні та литовські, що карбувалися в період з 1659 по 1668 роки.

Як вважає Данилейко, найбільш прийнятною історичною подією, до якої можна віднести це поховання, є захоплення Збаража і замку турками в 1675 р. під командуванням паші Ібрагіма Шишмана.

Наявність козацьких мушкетних куль у останках захисників фортеці (чи можливо місцевих жителів) можна пояснити участю в цьому поході на Річ Посполиту козацьких полків Петра Дорошенка, який на той час був союзником султана Магомета ІV.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-