Студія Довженка в хронічному занепаді - гендиректор

Студія Довженка в хронічному занепаді - гендиректор

Укрінформ
Кіностудію ім.Довженка можуть умисно не виводити із занепаду, оскільки і зараз у владі є люди, зацікавлені отримати 16 га землі, на яких кіностудія розташована.

Про це заявив на брифінгу у вівторок український режисер, гендиректор Національної кіностудії художніх фільмів ім. О.Довженка Олесь Янчук, передає кореспондент Укрінформу.

"На жаль, з початку кризи кіностудія, що має величезний потенціал, поволі перейшла в хронічну фазу занепаду. Попередня влада мала конкретні наміри знищити кіностудію - вона свідомо ігнорувалася, не мала жодної фінансової підтримки. Влада практично хотіла, щоб кіностудія заснула навіки. Студія - в центрі міста, в парковій зоні, має територію понад 16 га землі, і ця земля не давала спокою і зараз, на жаль, не дає спокою деяким конкретним громадянам України", - сказав Янчук.

Він зазначив, що за часів прем'єрства Азарова вже був підготовлений указ про те, що студія нерентабельна і підлягає приватизації. Був уже план збудувати на цій території цілий елітний мікрорайон. І тоді, і зараз кінематографісти неодноразово письмово зверталися до влади і ставили питання, що студія не повинна перебувати в такому хронічному стані, в якому вона опинилася, переконаний гендиректор кіностудії.

"Останнім часом є так звана державна підтримка кінематографа, яка передбачає розподіл державних коштів між приватними продюсерами. І кіностудії Довженка також запропоновано стати в одну чергу, щоб вигравати ті чи інші проекти і потім створювати кінофільми. Але це не розв’язує проблеми", - вважає Янчук.

За його словами, одним із гальм для кіностудії є Фонд державного майна України, і для того, щоб розвиватися, студія має позбутися його опіки. "Все, що є на кіностудії, належить ФДМУ. Нас тільки називають балансоутримувачами. І ми не можемо діяти мобільно і оперативно, а все повинні погоджувати з ФДМ. Ми не можемо надавати безоплатні послуги. А всі платні послуги повинні погоджувати з ФДМ. І таке відчуття, що просто відбувається умисна дія проти якоїсь стабілізації кіностудії", - зазначив гендиректор. 

Він додав, зокрема, що якщо раніше ФДМУ для профільних орендарів на студії виставляв 160-180 грн за кв.м, то зараз він "заряджає" 300 грн за кв. м.

"Навмисно все робиться для того, щоб до нас не пішли інвестори, щоб студія тихо заснула назавжди. Тому що і зараз є люди, які дуже цікавляться нашою землею", - зауважив Янчук.   

Гендиректор також поінформував, що 13 грудня в Українському домі о 14:00 відбудеться кіноконцерт "Українське кіно. 900 аргументів Кіностудії Олександра Довженка".

"Подією, яка має відбутися 13 грудня, ми хочемо привернути увагу до Національної кіностудії імені Олександра Довженка, яка почала працювати в 1928 році, має за собою понад тисячу фільмів, з яких багато - світових шедеврів, що прославили свого часу і кіностудію, і нашу державу", - підсумував Янчук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-