Держкіно дасть 10 мільйонів на новий фільм Сейтаблаєва

Держкіно дасть 10 мільйонів на новий фільм Сейтаблаєва

Укрінформ
Ахтем Сейтаблаєв розпочне навесні 2016 року зйомки нового фільму під робочою назвою "Її серце". Це міжнародний проект, і Держкіно профінансує його на третину, виділивши 10 мільйонів гривень.

Про це заявив у середу голова Держкіно Пилип Іллєнко на прес-конференції в Укрінформі. 

"Фільм режисера Ахтема Сейтаблаєва - особливий для нас проект. Для нас важливо підтримувати творчість цього видатного режисера, людини, яка довела, що в кінематографі може створювати успішні і актуальні фільми, що знаходять шлях до серця глядача і в той же час піднімають важливі теми. В цьому проекті Держкіно не є основним фінансовим донором. Наш внесок становить близько третини бюджету - 10 мільйонів гривень. І для нас це позитивний сигнал, це означає, що в цей проект вірять і приватні інвестори, й іноземні копродюсери", - зазначив Іллєнко.

Він підкреслив, що тема стрічки надзвичайно актуальна. Вона пов'язана з історією кримськотатарського народу, і зараз це одне з найболючіших питань, про яке треба говорити. Крім того, пов'язана з Другою світовою війною і трагічними подіями, що тоді відбувалися, в тому числі і в контексті злочинів проти людяності.

"Ця історія документальна - про те, як у місті Бахчисарай дівчина на ім'я Саїда Аріфова, кримська татарка, під час Другої світової війни врятувала від смерті близько 90 єврейських дітей, яких відправляли з Керчинського дитбудинку для проведення дослідів у фашистську Німеччину. Трапилося так, що вони вимушено затрималися в Криму і потрапили під крило Саїди", - додав у свою чергу Сейтаблаєв.

Режисер також уточнив, що у фільмі будуть порушені і важливі для сьогодення питання співіснування людей різних конфесій, різних переконань. "Однією ж з причин того, що сьогодні країна перебуває у стані війни, є брак знань про тих, хто живе поруч. І є відчуття, що спеціально була нав'язана така система, бо якщо люди мало знають одне про одного, у цей вакуум незнання можна помістити дуже багато страхів. І мене радує, що в Україні з'явився запит на свою історію, на бажання дізнатися якомога більше про тих, хто живе поруч", - сказав Сейтаблаєв.

За його словами, ця історія також надзвичайно важлива також для кримських татар, більшість з яких і далі живуть в Криму. "Тут, на материковій Україні, ми ще раз нагадуємо про те, що Крим - це Україна, і про те, що історія кримських татар як невід'ємної частини України надзвичайно важлива для нашої держави. Але політична складова не буде домінувати у фільмі, ми прагнемо розповісти історію про матір і дітей", - підкреслив режисер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-