Трьом працівникам ФСБ у Криму повідомили про підозру через катування цивільних

Трьом працівникам ФСБ у Криму повідомили про підозру через катування цивільних

Укрінформ
Трьом працівникам ФСБ Росії у тимчасово окупованому Криму повідомлено про підозру через катування цивільних на півострові.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури АР Крим та міста Севастополя, передає Укрінформ.

"За процесуального керівництва прокуратури автономії повідомлено про підозру трьом працівникам «УФСБ Росії по Республіці Крим і м. Севастополю» у вчиненні порушень законів та звичаїв війни, а також інших злочинів", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що дії трьох підозрюваних кваліфіковано як порушення недоторканності іншого володіння особи (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 162 КК України), двом з них інкриміновано порушення законів та звичаїв війни, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України) та одному – державну зраду (ч. 1 ст. 111 КК України).

Слідством встановлено, що після окупації півострова у 2014 році підозрювані, будучи працівниками ГУ СБУ в АР Крим, зрадили військовій присязі та перейшли на бік ворога, обійнявши посади співробітників «УФСБ Росії по Республіці Крим і м. Севастополю».

Реалізуючи політику країни-агресора щодо залякування та придушення опору населення півострова, у серпні 2016 року «правоохоронці» незаконно позбавили волі та катували громадянина України, який перебував під захистом міжнародного гуманітарного права.

Зокрема, отримавши інформацію про неодноразовий перетин потерпілим адмінмежі з АР Крим, під приводом «боротьби з диверсійно-розвідувальними групами», «силовики» незаконно затримали його на автостоянці та доставили до приміщення «ФСБ» в м. Сімферополі.

Надалі двоє з підозрюваних протягом доби застосовували до потерпілого фізичну силу, катування електричним струмом, удушення та погрози вбивством, змусивши його зізнатися у шпигунстві та зберіганні наркотичного засобу.

Після цього «правоохоронці» відвезли громадянина на автостоянку, де з метою фальсифікації «доказів протиправної діяльності», провели незаконний обшук його транспортного засобу.

У прокуратурі поінформували, що зазначені дії є воєнним злочином та серйозним порушенням Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

Читайте також: Військовому РФ, який катував цивільного під час окупації Київщини, повідомили про підозру

Нагадаємо, що судом вже розглядається обвинувальний акт стосовно двох з вказаних осіб за обвинуваченням у державній зраді, проведенні незаконного обшуку та катуванні іншого мешканця півострова.

Досудове розслідування здійснюється СУ ГУНП в АР Крим та м. Севастополі.

Прокуратура АРК оголосила про підозру у колабораційній діяльності 155 особам із Криму

Раніше Укрінформ повідомляв, що з початку окупації півострова прокуратура АРК розслідувала 585 кримінальних проваджень щодо 708 злочинів за вчинення державної зради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-