Росіяни не зможуть замінити уражені у Севастополі кораблі найближчим часом — експерт

Росіяни не зможуть замінити уражені у Севастополі кораблі найближчим часом — експерт

Укрінформ
Росіяни не зможуть замінити уражені у тимчасово окупованому Севастополі кораблі РФ - великий десантний корабель та підводний човен - найближчим часом.

Таку думку висловив керівник центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Максим Паламарчук в ефірі Українського радіо, передає Укрінформ.

За його словами, йдеться про великий десантний корабель "Мінськ" і підводний човен "Ростов-на-Дону", який є носієм ракет "Калібр". Він небезпечний, зокрема, тим, що під час атак на Одесу човен підходив досить близько до узбережжя. "Досить важливим є й десантний корабель. Він призначений для висадок десанту на необладнане узбережжя. Але в сучасних реаліях, коли про десант росіяни давно вже не мріють, він був важливий для логістики. Тобто для постачання особового складу, озброєння, боєприпасів, пального. Це особливо актуально з огляду на те, що наступ наших військ поставив під загрозу постачання залізничним транспортом", - сказав Паламарчук.

На запитання, наскільки відчутна для росіян втрата кораблів, експерт зауважив, що найбільш відчутною є втрата крейсера "Москва". Щодо решти, на його думку, вже є суттєве зменшення спроможності до десантування та три безповоротно втрачених десантні кораблі. "У т.ч. і "Оленегорський горняк", бо якщо навіть його відремонтують, то відбудеться це дуже нескоро", - додав він.

Читайте також: Командувач Повітряних сил подякував українським пілотам за бойову роботу у Севастополі

"Щодо підводних човнів, формально їх було сім на Чорноморському флоті. Старіший, ще радянський "Алроса" повернули у стрій, але це був суто пропагандистський жест. Тобто, фактично, залишилися п'ять човнів. Цифри самі найкраще говорять за себе", - відзначив експерт.

Паламарчук також припускає, що ураження судноремонтного заводу ім. С. Орджонікідзе у Севастополі, на якому відбулася значна пожежа, "може бути важливішим, ніж ураження кораблів".

Як повідомлялося, у тимчасово окупованому Севастополі 13 вересня вночі пролунали потужні вибухи. У Міністерстві оборони РФ заявили про атаку крилатими ракетами на судноремонтний завод ім. Орджонікідзе, внаслідок якої пошкоджені два кораблі. За даними аналітиків OSINTtechnical, пошкоджень зазнали великий десантний корабель класу Ropucha та підводний човен класу Kilo.

Читайте також: У Севастополі для поранених на судноремонтному заводі не вистачає місць у лікарнях - ЗМІ

Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону «Єдині новини», коментуючи ступінь ушкодження ворожих кораблів, заявив, що російські великий десантний корабель «Ростов-на-Дону» та підводний човен після атаки Сил оборони на судноремонтний завод ім. Орджонікідзе в Севастополі відновленню не підлягають.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-