До суду передали обвинувачення щодо кримського чиновника, який закликав знищити Україну

До суду передали обвинувачення щодо кримського чиновника, який закликав знищити Україну

Укрінформ
Прокуратура Автономної Республіки Крим скерувала до суду обвинувальний акт щодо окупаційного заступника Держради Криму, який виправдовує російську агресію та закликає до знищення України як держави.

Про це повідомила пресслужба прокуратури АР Крим та м. Севастополя, передає Укрінформ.

«З початку повномасштабного вторгнення РФ, обвинувачений активно сприяє ворогу та бере участь у різних політичних заходах з підтримки збройної агресії проти України», - йдеться в повідомленні.

До прикладу, минулого року окупаційний посадовець, виступаючи на пропагандистському телебаченні, закликав до окупації міст Одеси, Миколаєва та Дніпра, а також заявляв про необхідність приєднання їх до так званого «Кримського федерального округу». Окрім цього, у своїх виступах він виправдовував проведення незаконного окупаційного референдуму у 2022 році, а також закликав до «ліквідації України як держави» та її влади, зазначили в прокуратурі.

Читайте також: «Суддя» з Євпаторії отримала 12 років ув'язнення за держзраду

Після 2014 року обвинувачений займав різні керівні посади у незаконно створених окупаційних органах. Зокрема, був помічником «члена Ради Федерації Федеральних Зборів РФ» Сергія Цекова. А з 2019 року чиновник став заступником голови «Державної Ради Республіки Крим».

«Дії обвинуваченого кваліфіковані як заклик до повалення конституційного ладу, зазіхання на територіальну цілісність України, колабораціонізм, виправдання, збройної агресії Російської Федерації проти України», - поінформували в прокуратурі АРК.

Чиновнику загрожує до 12 років позбавлення волі.

Спеціальне досудове розслідування здійснювалося ГУ СБУ в АР Крим.

Як повідомляв Укрінформ, прокуратура АРК та м. Севастополь розслідує 127 кримінальних проваджень за фактами незаконного позбавлення волі осіб за їхню проукраїнську позицію чи участь у відповідних заходах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-