Сезон бавовни в Криму розпочався?

Сезон бавовни в Криму розпочався?

Укрінформ
За словами речниці пресцентру ОК "Південь" Наталії Гуменюк, "бавовна" у Криму «квітне і вона поширюється всією територією, яка готується до звільнення»

Вибухи на залізниці та військових аеродромах, пожежа на нафтобазі та підрив газопроводу, атаки безпілотників, блекаути – у тимчасово окупованому Криму інциденти стаються все частіше.

У неділю ввечері після 22-ї години за київським часом у багатьох районах тимчасово окупованого Сімферополя та у передмісті зникло світло. Так званий радник окупаційної влади Криму Олег Крючков заявив, мовляв, сталося «технологічне відключення електрики». Причину несправності він не назвав. Місцеві мешканці повідомляли у Телеграм-каналах, що перед знеструмленням бачили в небі яскравий спалах та чули вибух.

Попри обіцянки так званого «Крименерго», що проблему вирішать за годину, звечора світло з'явилося лише в деяких населених пунктах поблизу Сімферополя. Саме ж місто поглинула темрява. Зупинився громадський транспорт, не працювали магазини, аптеки. Повністю відновити електропостачання в Сімферополі, згідно з повідомленнями «Крименерго», вдалося під ранок.

Це – не перший блекаут в тимчасово окупованому Криму. Рівно місяць тому, 21 квітня, було знеструмлено майже весь Севастополь та Сімферополь, а також Саки, Джанкой, електрика зникала і в Джанкойському, Красногвардійському та Красноперекопському районах. Окупанти тоді стверджували, що спрацювала «система автоматичного вимкнення навантаження», не називаючи, власне, причину, чому ж так сталося.

Зауважимо, що у загарбників на півострові останнім часом виникає чимало непередбачуваних проблем не лише з енергетичною, а й з іншою інфраструктурою. Згадаємо лише деякі інциденти, що сталися в окупованому Криму з початку весни.

ІНЦИДЕНТИ НА ЗАЛІЗНИЦІ

19 травня на залізничні колії недалеко від станції Солоне Озеро в Джанкойському районі впав безпілотник. Як повідомляв Телеграм-канал Baza, внаслідок цього обірвалися контактні лінії.

18 травня стався вибух на залізниці неподалік від с. Чистеньке Сімферопольського району. З рейок зійшло вісім вагонів вантажного потяга, п'ять із них перекинулося. У так званій "Кримській залізниці" заявили, що це сталося через "втручання сторонніх осіб у роботу залізничного транспорту". Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов, коментуючи інцидент, зауважив, що залізничним сполученням між Севастополем і Сімферополем Росія перевозить зброю, яка використовується для війни проти України. За його словами, інфраструктура в Криму нормально запрацює тоді, коли півострів повернеться в українське, міжнародно визнане законодавче поле. «Там не буде спокою, допоки є російські терористи», – сказав Юсов.

Міністерство оборони Британії заявило, що підрив залізниці у тимчасово окупованому Криму може вплинути на доправлення зброї, зокрема крилатих ракет типу «Калібр», для Чорноморського флоту Росії.

20 березня потужні вибухи пролунали в районі залізничного вокзалу в м. Джанкой. В українській розвідці заявили, що було знищено російські крилаті ракети “Калібр НК” під час транспортування залізницею. «Загадкова “бавовна” продовжує процес демілітаризації росії та готує український півострів Крим до деокупації», – зауважили в ГУР Міноборони. Тоді ж частина м. Джанкой залишилася без електрики.

Водночас речниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк заявила, що знищення російських ракет на території тимчасово окупованого Криму може стати ще одним сигналом для окупантів, що настав час виводити свої війська.

"Джанкой – вузлова станція. І ще на початку повномасштабного вторгнення йшлося, що ураження логістики буде основним засобом впливу на переформатування розуміння ворога, що їм робити у Криму. Наразі курс указано чітко, що їм залізницею вже необхідно виїжджати", – сказала Гуменюк.

Окупаційна влада тоді не визнала «прильотів», а заявила, мовляв, працювала російська ППО, уламки якої пошкодили магазин та поранили місцевого жителя. Утім, у місті загарбники оголосили режим надзвичайного стану.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

ПОЖЕЖА НА НАФТОБАЗІ, ВИБУХ НА ГАЗОПРОВОДІ

29 квітня виникла пожежа на нафтобазі поблизу Козачої бухти в Севастополі.

У ГУР Міноборони заявили, що вогонь знищив понад 10 резервуарів з нафтопродуктами загальною місткістю 40 тисяч тонн. "Вибухи в Севастополі – кара Божа за Умань (через російський ракетний удар по житловому будинку в Умані 28 квітня загинуло 23 цивільних, зокрема 5 дітей, – ред.)", – прокоментував цю подію представник ГУР Андрій Юсов.

А в Генеральному штабі Збройних сил України нагадали, що 29 квітня – річниця підняття українських прапорів на кораблях Чорноморського флоту і в Севастопольській фортеці.

«Містом поширилися панічні чутки про нездатність російської протиповітряної оборони забезпечити безпеку власних стратегічних об’єктів. У свою чергу, відчуваючи початок так званого "гарячого курортного сезону" в тимчасово окупованому Криму, російські військовослужбовці почали писати рапорти на відпустку, в яких указують місця її проведення на території континентальної Росії», – додали у Генштабі.

Окупанти заявили, що нафтобаза була атакована безпілотниками.

19 березня пролунав вибух на газопроводі поблизу Сімферополя. Як писав Телеграм-канал BAZA, внаслідок вибуху пошкоджено металеву трубу, також утворилася вирва діаметром 70 сантиметрів.

ІНЦИДЕНТИ З РОСАВІАЦІЄЮ В КРИМУ, ВИБУХИ НА ЛЕТОВИЩАХ, У СЕВАСТОПОЛЬСЬКІЙ БУХТІ

20 травня стався вибух на аеродромі Кача поблизу Севастополя. Внаслідок цього, як повідомило інтернет-видання «РБК Україна», спираючись на джерела в розвідці, було пошкоджено військовий вертоліт 318-го авіаційного полку росармії.

Наталія Гуменюк, коментуючи це в ефірі загальнонаціонального телемарафону, заявила, що сезон "бавовни" в Криму неминучий. «Вона квітне і вона поширюється всією територією, яка готується до звільнення», – сказала Гуменюк.

12 травня у с. Світле Джанкойського району розбився російський вертоліт Мі-28. У Міноборони рф це визнали та заявили, що обидва льотчики загинули. У російському відомстві казали, що вертоліт виконував «плановий навчальний політ без боєкомплекту» та пояснили інцидент «відмовою техніки».

29 березня пролунали потужні вибухи в районі військового аеродрому в селищі Гвардійське в Сімферопольському районі, повідомляли у соцмережах місцеві жителі.

22 березня вибухи лунали в районі Севастопольської бухти. Місцеві пабліки повідомляли про атаку підводними та повітряними безпілотниками. Призначений російською владою керівник міста Михайло Развожаєв також заявив, що Чорноморський флот Росії атакували безпілотники. У будинках поблизу вибуховою хвилею повибивало шибки. Про атаки Севастопольської та Стрілецької бухти безпілотниками повідомлялося також 24 квітня, 1 травня.

Наталія Гуменюк заявила, що після інцидентів у Севастополі російські кораблі йдуть заправлятися до Новоросійська, а не до Севастопольської бухти, як раніше.

Валентина Рингель

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-