Мінреінтеграції вимагає звільнити незаконно затриману в росії кримську татарку Умерову

Мінреінтеграції вимагає звільнити незаконно затриману в росії кримську татарку Умерову

Укрінформ
Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України вимагає детального розгляду справи та звільнення незаконно затриманої в росії кримської татарки Леніє Умерової.

Як передає Укрінформ, про це Мінреінтеграції повідомляє в Телеграмі.

“Після окупації Криму у 2014 році російська влада систематично скоює злочини проти кримських татар. Залякування, обшуки, незаконні затримання й арешти, розпалювання ненависті до корінних народів – звичні методи роботи російських спецслужб”, - ідеться в повідомленні.

Як заявили у Мінреінтеграції, “черговим кричущим злочином окупаційної влади є викрадення і протиправне утримання кримської татарки Леніє Умерової. Її затримали на шляху до Криму, куди вона направлялася, аби навідати хворого на онкологію батька. Росіяни викрали жінку, вивезли у Владикавказ і там сфабрикували три кримінальних провадження. В тамтешньому СІЗО її насильно утримують протягом 4 місяців”.

Читайте також: У Криму окупанти затримали правозахисника Джеппарова

Такими діями російська влада порушує статті Конвенції про захист цивільного населення під час війни.

Мінреінтеграції звертається до урядів іноземних держав та міжнародних організацій, зокрема учасників Міжнародної Кримської платформи, з вимогами посилити дипломатичний, санкційний та інші види тиску на російську федерацію з метою запобігти новим грубим порушенням прав громадян України, які перебувають на території рф і тимчасово захоплених територіях, а також надавати допомогу уряду України в розслідуванні воєнних злочинів, злочинів проти людяності та грубих порушень прав людини в Криму й на інших тимчасово захоплених територіях.

“Ми вимагаємо детального розгляду справи та звільнення громадянки України Леніє Умерової”, - наголосили в міністерстві.

Читайте також: У Криму загарбники шукають партизанів та проводять обшуки

Як повідомляв Укрінформ, 4 грудня 2022 року російські силовики затримали 25-річну Леніє Умерову після перетину грузинсько-російського кордону, коли вона намагалася повернутися до тимчасово окупованого Криму для догляду за онкохворим батьком. Її звинуватили в нібито “порушенні правил режимної зони".

Умерову помістили до Центру тимчасового утримання іноземних громадян у Владикавказі. російський суд визнав її винною у “порушенні режиму державного кордону” (ч.1 ст. 18 Кодексу російської федерації про адміністративні правопорушення) та оштрафував на дві тисячі рублів. Умерова нині перебуває в ізоляторі тимчасового тримання у Владикавказі.

Фото: Мінреінтеграції

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-