Кулеба нагадав про марні спроби вести з росією переговори

Кулеба нагадав про марні спроби вести з росією переговори

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вкотре наголосив, що Україна не вестиме переговори з президентом рф володимиром путіним, щодо якого Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт.

Як передає Укрінформ, про це він сказав у інтерв’ю Politico.

«Ми знали задовго до видачі ордера на арешт МКС, що розмова з путіним не має сенсу», – сказав він, нагадавши, що РНБО ухвалила відповідну резолюцію 30 вересня минулого року.

Водночас Кулеба зазначив, що Україна не відкидає ідею переговорів, але не з путіним.

«Це не означає, що ми не намагалися. Україна робила численні спроби досягти мирного врегулювання. Від моменту обрання Зеленського Президентом у 2019 році до 24 лютого 2022 року Україна провела 88 раундів переговорів за посередництва Франції та Німеччини. росія розтоптала всі ці зусилля й натомість обрала варварську, геноцидну загарбницьку війну», – додав міністр.

Остання спроба прямих переговорів з росією відбулася в Стамбулі в липні 2022 року. Україна намагалася знайти спільну мову після 24 лютого, але безуспішно, сказав Кулеба. «Натомість росія посилила свої жорстокі атаки й оголосила про плани анексії додаткових українських територій. Президент Зеленський чітко дав зрозуміти: якщо путін продовжуватиме цю спробу анексії, з ним неможливо буде розмовляти», – сказав Кулеба.

Читайте також: Китай заохочує врегулювання «українського питання» шляхом переговорів — речник МЗС

За його словами, «путін усе проігнорував».

«Усе, що він хоче, – це більше війни, більше вкрадених українських дітей, більше вбитих українців, більше захопленої української землі. Як можна боротися з таким злом? Його долають силою», – пояснив він.

Кулеба нагадав, що Україна має власне бачення миру, викладене у «Формулі миру» Зеленського з 10 пунктів, яку Президент представив у листопаді минулого року під час саміту G20.

«Ми закликаємо всі країни зосередитися на реалізації цієї формули як реалістичного шляху до миру, а не видавати бажане за дійсне, просячи про це агресора», – сказав Кулеба.

Читайте також: Подоляк порадив лаврову оцінити реалії та не пропагувати переговори на умовах рф

Як повідомлялося, у листопаді 2022 року Президент України Володимир Зеленський презентував українську формулу миру. Зокрема, йдеться про забезпечення радіаційної, ядерної, продовольчої, енергетичної безпеки, звільнення всіх полонених і депортованих, виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку, виведення російських військ і припинення бойових дій, повернення справедливості, протидію екоциду, недопущення ескалації, фіксацію закінчення війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-